Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce.

Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto jeść warzywa i owoce o intensywnych kolorach, między innymi pomarańczowe, czerwone czy zielone.

Bardzo popularnym antyoksydantem jest witamina C, obecna prawie we wszystkich cytrusach i wielu innych owocach, ale też w ziemniakach. Antyoksydant to także witamina E, zawarta w tłuszczach roślinnych oraz awokado – mówi specjalista w dziedzinie dietetyki Filip Kowalczyk.

Niestety, jeśli nie będziemy dbać o zdrowie, samym jedzeniem się nie odmłodzimy. Wolnych rodników przybywa, gdy palimy papierosy czy pijemy alkohol. Zbyt intensywne uprawianie sportu również sprzyja powstawaniu tych cząsteczek, dlatego należy zachowywać umiar.

Źródło:InfoWire,pl

Żródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Mniej odporni na ból, wrażliwi na słońce. Cała prawda o RUDOWŁOSYCH Jest najstarszym taksówkarzem w Polsce. W zawodzie pracuje od 58 lat! Tak pracują niewidomi kucharze. Kamera nagrała, jak radzą sobie w kuchni JEZUICI też wzięli udział w Ice Bucket Challenge! Obawiasz się ZDRADY? Zgłoś się do TESTERA WIERNOŚCI Reakcje ludzi na MAKIJAŻ w stylu KIM KARDASHIAN! Najczęstsze KŁAMSTWA, jakich się dopuszczamy Kontrowersje wokół Jana Pawła II. "Jak mógł zostać świętym?" Tych trendów w modzie mamy już DOŚĆ! Polki nie potrafią się odchudzać? Dlaczego diety nie działają? Kolejna parodia reklamy z Van Dammem. W PRZESTRZENI KOSMICZNEJ! Beztroska praca ochroniarzy polskich gwiazd