Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce.

Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto jeść warzywa i owoce o intensywnych kolorach, między innymi pomarańczowe, czerwone czy zielone.

Bardzo popularnym antyoksydantem jest witamina C, obecna prawie we wszystkich cytrusach i wielu innych owocach, ale też w ziemniakach. Antyoksydant to także witamina E, zawarta w tłuszczach roślinnych oraz awokado – mówi specjalista w dziedzinie dietetyki Filip Kowalczyk.

Niestety, jeśli nie będziemy dbać o zdrowie, samym jedzeniem się nie odmłodzimy. Wolnych rodników przybywa, gdy palimy papierosy czy pijemy alkohol. Zbyt intensywne uprawianie sportu również sprzyja powstawaniu tych cząsteczek, dlatego należy zachowywać umiar.

Źródło:InfoWire,pl

Żródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

SYN Grzegorza Ciechowskiego o KOLEKCJI inspirowanej stylem muzyka Jak powstają CZEKOLADOWE JAJKA? Jak sprawdzić jakość kurczaka? Wszystko o hodowlanych brojlerach Pyszne BUŁECZKI z dodatkiem naturalnej witaminy C Siedmioletnia dziewczynka z Surinamu uczy polskie dzieci tolerancji Domowe sposoby na pozbycie się CELLULITU Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść? Zdradzają Twój prawdziwy wiek. U młodych osób to oznaka zmęczenia Anna Komorowska: "Na trudne sytuacje nasza rodzina jest idealna!" KIM KARDASHIAN pokazała, jak przewija dziecko! UMIĘŚNIONE CIAŁO Holenderki robi furorę w internecie Członkinie Femenu znów ARESZTOWANE! Protestowały przeciwko ANTYISLAMSKIEMU stowarzyszeniu