Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce.

Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto jeść warzywa i owoce o intensywnych kolorach, między innymi pomarańczowe, czerwone czy zielone.

Bardzo popularnym antyoksydantem jest witamina C, obecna prawie we wszystkich cytrusach i wielu innych owocach, ale też w ziemniakach. Antyoksydant to także witamina E, zawarta w tłuszczach roślinnych oraz awokado – mówi specjalista w dziedzinie dietetyki Filip Kowalczyk.

Niestety, jeśli nie będziemy dbać o zdrowie, samym jedzeniem się nie odmłodzimy. Wolnych rodników przybywa, gdy palimy papierosy czy pijemy alkohol. Zbyt intensywne uprawianie sportu również sprzyja powstawaniu tych cząsteczek, dlatego należy zachowywać umiar.

Źródło:InfoWire,pl

Żródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Co drugi mężczyzna i co trzecia kobieta. Tak zdradzają Polacy Te rasy psów są NAJGROŹNIEJSZE. Aby je posiadać, musisz mieć pozwolenie Te triki powinna znać każda pani domu. Ułatwiają pracę w kuchni Jesteś typem samotnika? Twój MÓZG STARZEJE SIĘ szybciej Uważaj na MLEKO i nadmiar białka. Wbrew pozorom nie są takie zdrowe Jaki BIUSTONOSZ na siłownię? Kobiety często popełniają błąd Tych trendów w modzie mamy już DOŚĆ! 81-letnia Helena Norowicz o udziale w kampanii BOHOBOCO. Podczas rozmowy zrobiła szpagat Co mówią CHORZY MĘŻCZYŹNI? Prawdziwe? Obniżają cholesterol, odchudzają, poprawiają kondycję skóry i włosów. Jakie PŁATKI wybrać? Częsty błąd posiadaczek cery tłustej. Wybierają niewłaściwy KREM Huśtawki nastrojów, tycie, bóle głowy. Aż 20 proc. kobiet cierpi na PMS