Dzięki niej zachowasz młodość i figurę. Ile dobra ma w sobie kukurydza?
Specjaliści polecają kukurydzę każdemu i o każdej porze roku.
Kukurydzę można wykorzystać jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków. Ale to warzywo ma o wiele więcej zalet, niż tylko te kulinarne.
- Kukurydza jest bogata w selen, który wpływa na odporność organizmu, wspomaga walkę z przeziębieniami i wpływa na męską płodność. Zawiera też witaminę E, która jest nazywana witaminą młodości. Kukurydza jest też źródłem karotenoidów, czyli związków, które są antyoksydantami. Tutaj możemy wymienić beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Te dwa ostatnie są bardzo ważne dla narządu wzroku – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.
Co więcej, gotowana kukurydza zawiera więcej aktywnych przeciwutleniaczy niż surowa, a więc jest jeszcze zdrowsza.
– Jeśli jest sezon, to najlepiej kolbę ugotować na parze, z masełkiem i solą i zjeść po prostu jako przekąskę lub element jakiegoś posiłku. Poza sezonem możemy sięgać po kukurydzę konserwową w słoikach lub puszkach. Nie musimy się jej bać, ale warto ją przepłukać, bo z racji zalewy zawiera więcej soli – tłumaczy Marszałkowska-Jakubik.
Kukurydza, to także popcorn. O ile przygotujemy go w wersji dietetycznej, bez soli i tłuszczu, stanowi wartościową przekąskę.
Źródło: Newseria Lifestyle
Źródło zdjęcia: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze