10 zaskakujących produktów, przez które tyjesz
10. Granola
Granolą nazywamy mieszankę płatków zbożowych, orzechów i owoców suszonych, która jest upieczona do chrupkości. Warto jednak wiedzieć, że do tego produktu dodawany jest cukier lub syrop-glukozowo fruktozowy, a także masło.
9. Mleko ryżowe
Mleko ryżowe to nic innego jak woda po namoczeniu ryżu oraz cukier. Zbyt częste spożywanie tego napoju może spowodować wzrost masy ciała. Lepiej zrezygnować ze spożywania tego mleka bądź samodzielnie przyrządzić w zaciszu domowym jego wersję niezawierającą cukru.
8. Czarna fasola
Czarna fasola to produkt zawierający w składzie niezbędne dla naszego organizmu białko. To również źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają nam energię do funkcjonowania przez cały dzień. Fasolę warto przyrządzać w domu samodzielnie. Niestety to warzywo strączkowe zamknięte w puszce i gotowe do spożycia zawiera spore ilości cukru.
7. Makaron pełnoziarnisty
Zdecydowanie stanowi on zdrowszą alternatywę dla klasycznego, białego makaronu. Niemniej jednak, spożywany w nadmiernej ilości może niekorzystnie wpływać na wagę ciała. W przypadku kobiet zaleca się spożywanie nie więcej niż 100 g ugotowego makaronu, natomiast w przypadku mężczyzn 150 g. Warto również unikać kalorycznych dodatków w postaci sosów na bazie śmietany czy sera żółtego.
6. Jogurt niskotłuszczowy
W przypadku produktu o obniżonej zawartości tłuszczu często można zaobserwować dodatek cukru oraz chemicznych polepszaczy. Okazuje się, że wcale nie są one zdrowszą wersją produktu pełnotłustego i mogą wywierać niekorzystny wpływ na sylwetkę.
5. Suszone banany
Banan to owoc bogaty w naturalne cukry i z tego względu należy go spożywać w ograniczonej ilości. W szczególności należy uważać na wersję suszoną tego owocu, gdyż zazwyczaj posiada ona w składzie spore ilości dodatkowego cukru.
4. Pełnoziarnisty placek tortilla
Produkty pełnoziarniste powinny stanowić główne źródło węglowodanów w codziennej diecie. Warto jednak uważnie czytać ich składy – przykładowo, placek tortilla zazwyczaj zawiera w sobie trochę cukru, który lepiej ograniczyć w codziennej diecie.
3. Bataty
Mówi się, że bataty są zdrowszą wersją tradycyjnych ziemniaków. Warto jednak wiedzieć, że zawierają one w składzie spore ilości cukrów i można je spożywać jedynie w ograniczonej ilości.
2. Gruszka
Owoce zawierają w składzie naturalne cukry, które są zdecydowanie zdrowsze dla organizmu aniżeli proste cukry przetworzone. Niestety spożywanie zbyt dużej ilości owoców również może się przyczynić do problemów z wagą ciała. Z tego względu lepiej je spożywać w ograniczonej ilości.
1. Soki owocowe
Przed zakupem soku owocowego warto zapoznać się z jego składem. Niektóre z nich zawierają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy – składniki, które sprzyjają tyciu. Najzdrowsze są 100% soki mające w składzie naturalne cukry. Niemniej jednak, również należy ograniczyć ich ilość w ciągu dnia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze