7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7. KolendraLudzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały, że bliźniaki często oceniają kolendrę tak samo. Różnica jednak tkwi w tym, jak wrażliwy ma się nos. Okazuje się, że osoby, które kochają kolendrę, wyczuwają coś więcej niż osoby, które jej nie cierpią. Co więcej, przeciwników kolendry odrzuca zapach nienasyconych aldehydów, które dają mydlany aromat.
Zdjęcie autorstwa solucionindividual / CC BY

7. Kolendra
Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały, że bliźniaki często oceniają kolendrę tak samo. Różnica jednak tkwi w tym, jak wrażliwy ma się nos. Okazuje się, że osoby, które kochają kolendrę, wyczuwają coś więcej niż osoby, które jej nie cierpią. Co więcej, przeciwników kolendry odrzuca zapach nienasyconych aldehydów, które dają mydlany aromat.

6. SzparagiJeśli czujesz dziwny zapach w toalecie kilka godzin po zjedzeniu szparagów, jest to wina twoich dobrych genów. Szparagi zawierają metanotiol, który obecny jest też w cebuli, czosnku, zgniłych jajkach i wydzielinie skunksa. Zapach powstaje w wyniku trawienia w układzie pokarmowym.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Szparagi
Jeśli czujesz dziwny zapach w toalecie kilka godzin po zjedzeniu szparagów, jest to wina twoich dobrych genów. Szparagi zawierają metanotiol, który obecny jest też w cebuli, czosnku, zgniłych jajkach i wydzielinie skunksa. Zapach powstaje w wyniku trawienia w układzie pokarmowym.

5. BurakiWizyta w łazience po zjedzeniu buraczków może niedoinformowaną osobę przyprawić o napad paniki. Czerwony sedes może być szokujący, jednak zmiana koloru moczu lub kału na czerwony po zjedzeniu buraków może być całkiem przydatna. W przypadku 14% populacji, geny sprawiają, że taki proces zachodzi za każdym razem, ale w przypadku pozostałych 86% może oznaczać, że ciału potrzebne jest żelazo. Jeśli w dodatku cierpisz na chroniczne zmęczenie, palpitacje serca i masz bladą cerę, skonsultuj się z lekarzem w sprawie badań na anemię.
Zdjęcie autorstwa lacebutterfly / CC BY

5. Buraki
Wizyta w łazience po zjedzeniu buraczków może niedoinformowaną osobę przyprawić o napad paniki. Czerwony sedes może być szokujący, jednak zmiana koloru moczu lub kału na czerwony po zjedzeniu buraków może być całkiem przydatna. W przypadku 14% populacji, geny sprawiają, że taki proces zachodzi za każdym razem, ale w przypadku pozostałych 86% może oznaczać, że ciału potrzebne jest żelazo. Jeśli w dodatku cierpisz na chroniczne zmęczenie, palpitacje serca i masz bladą cerę, skonsultuj się z lekarzem w sprawie badań na anemię.

4. OstrygiDzięki wysokiej zawartości cynku w ostrygach możesz mieć większe szanse na orgazm. Cynk potrzebny jest do produkcji testosteronu i mimo że kobiety nie mają go tyle co mężczyźni, to wciąż ma to ogromny wpływ na kobiece libido. Ostrygi wspomagają również produkcję dopaminy – hormonu, który podnosi libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Zdjęcie autorstwa Larry Hoffman / CC BY

4. Ostrygi
Dzięki wysokiej zawartości cynku w ostrygach możesz mieć większe szanse na orgazm. Cynk potrzebny jest do produkcji testosteronu i mimo że kobiety nie mają go tyle co mężczyźni, to wciąż ma to ogromny wpływ na kobiece libido. Ostrygi wspomagają również produkcję dopaminy – hormonu, który podnosi libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

3. Orzeszki pinioweDlaczego niektóre orzeszki piniowe smakują, jakby lizało się garść złotówek? Od około 2 dni do 2 tygodni po zjedzeniu orzeszków piniowych można odczuwać metaliczny posmak. Badania wykazały, że szczególnie orzeszki piniowe z Chin mają takie działanie, ale nie do końca wiadomo dlaczego. Badacze przypuszczają, że może chodzić o specyficzny typ triglicerydów zawartych w orzechach.
Zdjęcie autorstwa Kirsten Loza / CC BY

3. Orzeszki piniowe
Dlaczego niektóre orzeszki piniowe smakują, jakby lizało się garść złotówek? Od około 2 dni do 2 tygodni po zjedzeniu orzeszków piniowych można odczuwać metaliczny posmak. Badania wykazały, że szczególnie orzeszki piniowe z Chin mają takie działanie, ale nie do końca wiadomo dlaczego. Badacze przypuszczają, że może chodzić o specyficzny typ triglicerydów zawartych w orzechach.

2. BrokułyWszyscy znamy historie o tym, jak obsesja na punkcie marchwi może skutkować pomarańczowym odcieniem skóry, ale nie tylko z marchwią można przesadzić. Badania pokazały, że brokuły, kalafior czy kapusta zawierają goitrogeny, które przeszkadzają w biosyntezie hormonalnej tarczycy. Brak umiaru w jedzeniu może nawet wywołać niedoczynność tarczycy, która z kolei powoduje inne problemy ze zdrowiem, np. otyłość, bezpłodność i choroby serca.
Zdjęcie autorstwa [puamelia] / CC BY

2. Brokuły
Wszyscy znamy historie o tym, jak obsesja na punkcie marchwi może skutkować pomarańczowym odcieniem skóry, ale nie tylko z marchwią można przesadzić. Badania pokazały, że brokuły, kalafior czy kapusta zawierają goitrogeny, które przeszkadzają w biosyntezie hormonalnej tarczycy. Brak umiaru w jedzeniu może nawet wywołać niedoczynność tarczycy, która z kolei powoduje inne problemy ze zdrowiem, np. otyłość, bezpłodność i choroby serca.

1. Sushi to jedno z najpopularniejszych dań wśród zdrowo odżywiających się osób, jednak należy zachować ostrożnośćIstnieje pewien rodzaj ryby, który może spowodować śmierć, jeśli zostanie źle przygotowany. Fugu to japoński delikates, jednak z powodu toksyny zawartej w wątrobie, skórze i jajnikach tej ryby kucharze muszą uczyć się 3 lata, zanim legalnie będą mogli ją przygotowywać. Biorąc pod uwagę, że nie ma antidotum, lepiej zjeść łososia.
Zdjęcie autorstwa adonlinepromo / CC BY

1. Sushi to jedno z najpopularniejszych dań wśród zdrowo odżywiających się osób, jednak należy zachować ostrożność
Istnieje pewien rodzaj ryby, który może spowodować śmierć, jeśli zostanie źle przygotowany. Fugu to japoński delikates, jednak z powodu toksyny zawartej w wątrobie, skórze i jajnikach tej ryby kucharze muszą uczyć się 3 lata, zanim legalnie będą mogli ją przygotowywać. Biorąc pod uwagę, że nie ma antidotum, lepiej zjeść łososia.

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Zapominanie o lekach jest wynikiem zmian trybu dnia 9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu Kolposkopia Depresja po stracie bliskiej osoby Nietolerancja laktozy Jak pozbyć się blizn po trądziku? Najczęściej popełniane błędy na siłowni Do czego Polki nie chcą się przyznać? 24-godzinny plan na rozbudzenie libido Zobacz jak profesjonalnie dbać o włosy? Rozmowa z ekspertką Planowanie ciąży - o czym jeszcze warto pomyśleć? Atopowe zapalenie skóry u dorosłych – objawy i leczenie