7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową

9. Komosa ryżowaKomosa ryżowa to coraz popularniejszy produkt spożywczy. Początkowo swoją sympatię zyskała wśród osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Obecnie coraz chętniej spożywają ją również osoby, które dobrze tolerują gluten w diecie. Zastanawiasz się, jakie są zalety komosy ryżowej?
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

9. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to coraz popularniejszy produkt spożywczy. Początkowo swoją sympatię zyskała wśród osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Obecnie coraz chętniej spożywają ją również osoby, które dobrze tolerują gluten w diecie. Zastanawiasz się, jakie są zalety komosy ryżowej?

8. Zawiera szereg składników odżywczychW komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

8. Zawiera szereg składników odżywczych
W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek.

7. Jest bogata w przeciwutleniaczeZawarte w komosie ryżowej silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna oraz kemferol, wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Składniki te wzmacniają odporność układu sercowo-naczyniowego i wykazują właściwości przeciwzapalne. Poza tym chronią one skórę przed działaniem wolnych rodników, związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie starzenia się skóry.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

7. Jest bogata w przeciwutleniacze
Zawarte w komosie ryżowej silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna oraz kemferol, wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Składniki te wzmacniają odporność układu sercowo-naczyniowego i wykazują właściwości przeciwzapalne. Poza tym chronią one skórę przed działaniem wolnych rodników, związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie starzenia się skóry.

6. Zawiera dużo błonnikaBłonnik to niezwykle cenny składnik dla układu pokarmowego, gdyż reguluje perystaltykę jelit. Niedostateczna ilość błonnika w diecie może przyczynić się do wystąpienia uporczywych zaparć.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

6. Zawiera dużo błonnika
Błonnik to niezwykle cenny składnik dla układu pokarmowego, gdyż reguluje perystaltykę jelit. Niedostateczna ilość błonnika w diecie może przyczynić się do wystąpienia uporczywych zaparć.

5. Idealna dla osób z nietolerancją glutenuKomosa ryżowa powinna stanowić ważny element diety osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Nie zawiera ona w składzie tego białka i jest bogata w inne, cenne dla organizmu składniki odżywcze.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

5. Idealna dla osób z nietolerancją glutenu
Komosa ryżowa powinna stanowić ważny element diety osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Nie zawiera ona w składzie tego białka i jest bogata w inne, cenne dla organizmu składniki odżywcze.

4. Dostarcza organizmowi szereg aminokwasówAminokwasy stanowią grupę składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Komosa ryżowa zawiera w składzie szereg tych cennych związków.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

4. Dostarcza organizmowi szereg aminokwasów
Aminokwasy stanowią grupę składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Komosa ryżowa zawiera w składzie szereg tych cennych związków.

3. Posiada niski indeks glikemicznyIndeks glikemiczny jest miarą, która określa zdolność danej grupy żywności do podniesienia poziomu cukru we krwi. Korzystne dla zdrowia są produkty o niskim indeksie, gdyż dzięki temu nie dochodzi do wystąpienia tzw. wilczego głodu. Poza tym badania kliniczne potwierdzają, że żywność o niskim indeksie glikemicznym może nas uchronić przed nadwagą oraz otyłością, gdyż dzięki niej mniej podjadamy między posiłkami.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

3. Posiada niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny jest miarą, która określa zdolność danej grupy żywności do podniesienia poziomu cukru we krwi. Korzystne dla zdrowia są produkty o niskim indeksie, gdyż dzięki temu nie dochodzi do wystąpienia tzw. wilczego głodu. Poza tym badania kliniczne potwierdzają, że żywność o niskim indeksie glikemicznym może nas uchronić przed nadwagą oraz otyłością, gdyż dzięki niej mniej podjadamy między posiłkami.

2. Stanowi bogate źródło minerałówW komosie ryżowej można znaleźć cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak: magnez, potas, żelazo oraz cynk. Regularne jej spożywanie może zapobiec niedoborom minerałów w organizmie.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

2. Stanowi bogate źródło minerałów
W komosie ryżowej można znaleźć cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak: magnez, potas, żelazo oraz cynk. Regularne jej spożywanie może zapobiec niedoborom minerałów w organizmie.

1. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobówKomosę ryżową można spożywać z odrobiną soli bądź łączyć ją z sałatkami i warzywami. Można również przyrządzić słodką wersję komosy z dodatkiem suszonych owoców.
Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

1. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów
Komosę ryżową można spożywać z odrobiną soli bądź łączyć ją z sałatkami i warzywami. Można również przyrządzić słodką wersję komosy z dodatkiem suszonych owoców.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Poczucie humoru Wszystko, co powinnaś wiedzieć o zaawansowanym raku piersi Dzięki tej pastylce nie masz ochoty na tuczące produkty Nadżerka Jajka – zdrowe czy nie? Zdrowie okolic intymnych. Jak wybierać płyny do higieny intymnej? Stopy na pokaz Zamiast cukru Rośnie liczba przypadków alergii skórnej na kosmetyki. Uczulić mogą nawet naturalne zapachy Wyraz twarzy wart 1000 słów Zadbaj o skórę po lecie Jak dobrać kolorowe soczewki kontaktowe?

Popularne w tym tygodniu:

Nietolerancja laktozy – moda czy poważny problem?