7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową

9. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to coraz popularniejszy produkt spożywczy. Początkowo swoją sympatię zyskała wśród osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Obecnie coraz chętniej spożywają ją również osoby, które dobrze tolerują gluten w diecie. Zastanawiasz się, jakie są zalety komosy ryżowej?

8. Zawiera szereg składników odżywczych
W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek.

7. Jest bogata w przeciwutleniacze
Zawarte w komosie ryżowej silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna oraz kemferol, wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Składniki te wzmacniają odporność układu sercowo-naczyniowego i wykazują właściwości przeciwzapalne. Poza tym chronią one skórę przed działaniem wolnych rodników, związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie starzenia się skóry.

6. Zawiera dużo błonnika
Błonnik to niezwykle cenny składnik dla układu pokarmowego, gdyż reguluje perystaltykę jelit. Niedostateczna ilość błonnika w diecie może przyczynić się do wystąpienia uporczywych zaparć.

5. Idealna dla osób z nietolerancją glutenu
Komosa ryżowa powinna stanowić ważny element diety osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Nie zawiera ona w składzie tego białka i jest bogata w inne, cenne dla organizmu składniki odżywcze.

4. Dostarcza organizmowi szereg aminokwasów
Aminokwasy stanowią grupę składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Komosa ryżowa zawiera w składzie szereg tych cennych związków.

3. Posiada niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny jest miarą, która określa zdolność danej grupy żywności do podniesienia poziomu cukru we krwi. Korzystne dla zdrowia są produkty o niskim indeksie, gdyż dzięki temu nie dochodzi do wystąpienia tzw. wilczego głodu. Poza tym badania kliniczne potwierdzają, że żywność o niskim indeksie glikemicznym może nas uchronić przed nadwagą oraz otyłością, gdyż dzięki niej mniej podjadamy między posiłkami.

2. Stanowi bogate źródło minerałów
W komosie ryżowej można znaleźć cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak: magnez, potas, żelazo oraz cynk. Regularne jej spożywanie może zapobiec niedoborom minerałów w organizmie.

1. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów
Komosę ryżową można spożywać z odrobiną soli bądź łączyć ją z sałatkami i warzywami. Można również przyrządzić słodką wersję komosy z dodatkiem suszonych owoców.

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Kryzys przyczyną bruksizmu Zapominanie o lekach jest wynikiem zmian trybu dnia Siedemdziesięcioletnia witarianka wygląda na kilkadziesiąt lat mniej 6 produktów żywieniowych, których jedzenie powinno być zakazane Dlaczego kobiety nie mają czasu na ćwiczenia? Sprawdź, co powinnaś zabrać na majówkę! 8 produktów na mocne kości Otyłość a ciąża Odbudowa skóry jesienią Lipodemia Groźna nimfa Ćwiczenia relaksacyjne w pracy - oczy