Od kapusty będziesz...
OLGA CHOJNACKA • dawno temuZnacie to powiedzenie: Ślimak, ślimak pokaż rogi... Nie jest prawdziwe. Od kapusty nie utyjesz, wręcz przeciwnie. Powinnaś jeść ją częściej, ponieważ ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Choć wszyscy wiemy, że powoduje wzdęcia, mało kto słyszał o jej „czynniku antywrzodowym”. Medycyna ludowa od dawna znała lecznicze właściwości kapusty. Po przeprowadzeniu badań przez lekarzy z Medycznej Kliniki Uniwersyteckiej w Bernie sok z kapusty od niedawna znalazł się w spisie roślin leczniczych.
Znacie to powiedzenie: Ślimak, ślimak pokaż rogi… Nie jest prawdziwe. Od kapusty nie utyjesz, wręcz przeciwnie. Powinnaś jeść ją częściej, ponieważ ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Choć wszyscy wiemy, że powoduje wzdęcia, mało kto słyszał o jej „czynniku antywrzodowym”. Medycyna ludowa od dawna znała lecznicze właściwości kapusty. Po przeprowadzeniu badań przez lekarzy z Medycznej Kliniki Uniwersyteckiej w Bernie sok z kapusty od niedawna znalazł się w spisie roślin leczniczych.
Co to jest „czynnik antywrzodowy”?
Jest to specjalny rodzaj białka, który w tak dużych ilościach występuje tylko w kapuście. Ma leczniczy wpływ na wrzody żołądka i jelit. Występuje we wszystkich gatunkach kapusty. Lecznicze właściwości ma też kapusta kiszona. Jednak tylko umiejętne przygotowanie soku zapewnia zachowanie tego czynnika — zbyt długie podgrzewanie kapusty lub soku z niej powoduje jego zanik.
Najbardziej popularna jest u nas kapusta głowiasta. Osoby ze skłonnościami do wrzodów żołądka i jelit powinny profilaktycznie pić ¼ litra soku kapuścianego dziennie w czterech dawkach między posiłkami. Ci, u których wrzody już się pojawiły, powinny zwiększyć porcję soku, ale przede wszystkim skonsultować się z lekarzem.
Inne lecznicze właściwości kapusty:
obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego — według naukowców wystarczy raz w tygodniu spożywać kapustę, najlepiej surową,poprawia pracę serca,leczy astmę — kapusta kiszona z domieszką cebuli i czosnku,dzięki obecności witaminy C hamuje zmiany sklerotyczne,uzupełnia niedobór żelaza w organizmie,wspomaga leczenie anemii,działa leczniczo na hemoroidy, odmrożenia, zwichnięcia i zapalenia żył oraz liszaje, owrzodzenia, wrzody, pryszcze i pokrzywki — wskazane są okłady,wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,wspomaga leczenie dróg oddechowych, strun głosowych oraz pęcherzyka żółciowego — pić jedną szklanką soku dziennie małymi łykami na pół godziny przed posiłkiem. Po tygodniu zwiększać dawkę o jedną szklankę aż do 4–5, a następnie stopniowo zmniejszać,okłady z liści kapusty pomagają na bóle reumatyczne — kilka liści gotować w małej ilości wody przez 20 minut. Dodać to tego 2 cebule i łyżkę otrębów. Kiedy woda wyparuje, pozostałą masę należy nałożyć na gazę i przykładać do bolącego miejsca. Inny sposób to obmywanie, osuszanie, a następnie rozgniatanie liści wałkiem aż do pojawienia się soku, którym następnie należy nasączyć gazę i przykładać do bolącego miejsca,reguluje niewłaściwą temperaturę ciała — obniża ją przy zbyt wysokiej, podwyższa przy niskiej,działa kojąco na ból głowy — przykładać liście do czoła i na kark przez całą noc,odwar z nasion kapusty jest środkiem przeciwrobacznym, a w połączeniu z sokiem działa na bezsenność,wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci ze względu na dużą ilość siarki.
Nadmiar spożywanej kapusty może:
zaburzać pracę przewodu pokarmowego,zmniejszać wchłaniania żelaza.
Kapusta jest źródłem wartościowych składników odżywczych, takich jak: witaminy (A, B, C, E), sacharoza, glukoza, fruktoza, aminokwasy, cukry oraz substancje mineralne (potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, mangan) i srebro o właściwościach bakteriobójczych. Znali i cenili ją już starożytni Rzymianie, którzy uważali, że kapusta biała uodparnia organizm na działanie alkoholu, dlatego przed posiłkami i między nimi żuli surowe liście.
Zdaniem Katona Jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko. Z całą pewnością jest w tym wiele prawdy, bo lista leczniczych właściwości kapusty jest bardzo długa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze