Zdrowe przekąski
BEATKA • dawno temuNiezdrowe przekąski są powszechne. W każdym sklepie można natknąć się na chipsy, solone paluszki, czekoladowe batony. Niestety, tego typu jedzenie nie dostarcza nam żadnych składników odżywczych. Lekkie przekąski są przeważnie dość niepozorne. Jeżeli jednak wiesz, czego szukać, możesz poratować się na wypadek ataku głodu. Słodycze podnoszą poziom cukru we krwi na krótki czas, chwilę po ich zjedzeniu znowu czujesz się głodna.
Niezdrowe przekąski
Kiedy dopadnie cię nagły głód, nie sięgaj po to, co masz pod ręką. Chyba że są to suszone owoce lub bakalie. Podjadanie między posiłkami to duży błąd, który sprzyja tyciu. W ciągu dnia powinno się zjadać około 5 niedużych posiłków. Dzięki temu uczucie głodu się nie pojawi. Jeżeli jednak z jakichś powodów musisz ominąć któryś posiłek lub też odczuwasz głód, ratuj się lekkimi przekąskami. Zdrowa przekąska podnosi i utrzymuje poziom cukru we krwi. Dzięki temu organizm nie spowalnia metabolizmu, a ty nie tyjesz.
W jaki sposób działają niezdrowe przekąski? Cukier znajdujący się w słodyczach bardzo szybko przenika do krwi i podnosi poziom glukozy. W odpowiedzi na to organizm, a właściwie trzustka wydziela więcej insuliny. Insulina dość gwałtownie obniża poziom cukru we krwi. Te wahania poziomu cukru we krwi powodują, że czujesz się senna.
Słodycze dostarczają przy tym dużą dawkę energii. W niektórych sytuacjach jest to wskazane, np. przed intensywnymi ćwiczeniami lub podczas wspinaczki. Jednak na co dzień, gdy twoja aktywność fizyczna ogranicza się do przejścia odcinka z pracy do samochodu lub autobusu, a następnie z pojazdu do domu, wówczas energii tej jest za dużo. Organizm kumuluje ją w organizmie, a kalorie i cukier przekształcają się w tłuszcz.
Zdrowe przekąski między posiłkami
Co podjadać, żeby zaspokoić głód, a jednocześnie nie utyć? Na pomoc przychodzą produkty bogate w białko, które zniwelują uczucie głodu oraz dostarczą do organizmu wielu cennych składników. Produkty nabiałowe, takie jak jogurty, kefiry, maślanki i twarożki, mogą być traktowane jako zdrowe przekąski. W jogurtach owocowych znajduje się dużo cukru. Warto więc dodawać świeże owoce do jogurtu naturalnego. Jako warzywne i owocowe przekąski mogą być traktowane suszone owoce, owoce sezonowe i warzywa.
Zamiast chipsów i paluszków warto zjeść bakalie. Właściwości orzechów są olbrzymie. W orzechach znajdują się kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, które obnizają poziom złego cholesterolu we krwi. Poza tym, zapobiegają zakrzepom i zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. W orzechach znajdują się też błonnik, białko, witamina E, potas, magnez. Należy pamiętać, że orzechy są kaloryczne. W związku z tym dziennie można ich zjeść 30 g. Kolejna propozycja zdrowej przekąski to rodzynki. Te suszone winogrona są bogate w wapń, bor, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B. Rodzynki są wskazane kobietom po menopauzie. Zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Wpływają korzystnie na koncentrację i poprawiają wygląd skóry. Dużo składników odżywczych potrzebnych dla naszej skóry znajduje się w pestkach dyni, słonecznika i nasionach sezamu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze