Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?
ALICJA • dawno temuSuszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii.
Suszone owoce a odchudzanie
Ze względu na dużą zawartość błonnika w suszu, a przy tym bogaty zasób witamin, zaleca się spożywanie suszonych owoców podczas diety odchudzającej.
Zawartość cukru
Kupując suszone owoce wybieraj te, które nie były dodatkowo dosładzane podczas procesu suszenia. Cukier jest zupełnie zbędny, gdyż podczas suszenia intensyfikuje się słodki smak owocu, w wyniku odparowania wody. Poszukaj suszonych owoców w sklepach ze zdrową żywnością.
Jakie owoce suszy się?
W większości marketów możesz dostać suszone: morele, daktyle, figi, śliwki, rodzynki, gruszki, żurawinę, mango, papaję, jabłka, brzoskwinie.
Suszone owoce jako dodatek
Suszone owoce można spożywać na podwieczorek. Wspaniale smakują jako dodatek do jogurtu. Zdecydowanie poprawiają smak owsianki na mleku. Są nieodzownym dodatkiem ciast i deserów. Oprócz wersji na słodko, znakomicie sprawdzają się jako dodatek do pieczeni a rodzynki tworzą udane połączenie z ryżem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze