Dlaczego warto jeść nasiona?
ALICJA • dawno temuNasiona to cenne źródło białka, wysoka wartość odżywcza i niska cena. Z tych powodów powinniśmy jak najczęściej po nie sięgać. Warto jeść nasiona, zarówno na słono jak i na słodko, gdyż ten cudowny pokarm korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.
Jakie nasiona zasługują na szczególne miejsce w naszej kuchni?
- Pestki słonecznika - są bogate w witaminy z grupy B, D i E. Zawierają cenne minerały, takie jak: potas, żelazo, wapń i sód.
- Ziarno sezamu - zawiera witaminę E, PP, B1 i B2, jak również żelazo, wapń, sód, fosfor i lecytynę.
- Pestki dyni - to źródło witaminy A, B1 i B15 oraz takich minerałów jak: wapń, fosfor i żelazo.
- Siemię lniane— nasiona lnu zawierają błonnik, białko, witaminę B1, B6, magnez, wapń, żelazo i cynk.
Nasiona w potrawach
Nasiona pojawiają się najczęściej jako dekoracja wypieków, ale nie powinniśmy się do tego ograniczać. Nasiona znakomicie smakują jako dodatek do sałatek, płatków zbożowych z jogurtem, zup, potraw z mięsem czy ciast. Z nasion sezamu lub pestek słonecznika można przygotować "mleczko". Warto do niego dodać kilka daktyli, które nadają mu ciekawy smak. Z siemienia lnianego można przyrządzić napar do picia lub po uprzednim zmieleniu zrobić z niego przyprawę do zup, deserów czy płatków zbożowych. Wyłuskane pestki słonecznika lub dyni są przepyszne po zgrillowaniu czy uprażeniu w piekarniku z dodatkiem oliwy i soli.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze