Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?
ALICJA • dawno temuW przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?
Warzywa strączkowe smaczne i zdrowe!
Oskarżanie warzyw strączkowych o pospolity i nudny smak jest niesłuszne. Smak zależy głównie od ich przyrządzenia. Jeśli obawiacie się wzdęć, to wiedzcie, że z reguły ustępują w miarę przyzwyczajenia organizmu do tego typu warzyw. Poza tym, do potraw bazujących na warzywach strączkowych czy kapuście można dodać kminek, który zapobiega wzdęciom. Inne korzyści płynące ze spożywania warzyw strączkowych:
- warzywa strączkowe są bogatym źródłem białka i błonnika,
- regulują czynności przewodu pokarmowego,
- zapobiegają zaparciom,
- dostrzega się w nich właściwości zapobiegające powstawaniu raka jelita grubego.
Warzywa strączkowe są sycące i ubogie w tłuszcze, dzięki czemu mogą być pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Co można wyczarować z warzyw strączkowych?
Powszechnie znane warzywa strączkowe to groch i fasola. W niektórych domach czasem pojawia się bób, soja oraz soczewica. A jest jeszcze tyle gatunków godnych polecenia np.: groch egipski, fasola peruwiańska, fasola mungo, groch cukrowy, fasola flażolet. Wiedziałyście, że soczewica dostępna jest w trzech kolorach: zielonym, pomarańczowym, brązowym?
Z warzyw strączkowych można przygotować: zupy, przeciery, sosy, puree, można je dodać do sałatek, do pieczonych mięs.
Podpowiedzi kulinarne. Gotowanie fasoli i nie tylko!
Przygotowując warzywa strączkowe warto je wcześniej namoczyć w wodzie. Jeśli nie masz czasu na tego typu zabiegi możesz kupić gotowe warzywa w puszce lub w słoiczku. Pamiętaj, aby przyprawiać je pod koniec gotowania, gdyż wcześniejsze posolenie może spowodować, że będą twarde. Aha, i nie wkładaj warzyw strączkowych do mikrofalówki a gotuj na małym ogniu. Dzięki temu zachowasz walory smakowe i odżywcze warzyw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze