Zmniejsz objawy migreny odpowiednią dietą
DANUTA CAPIGA • dawno temuWraz z rosnącym tempem życia i przybywającymi nam stale obowiązkami, zwiększa się liczba osób dotkniętych migreną. Są tacy, którzy drwią, że to dolegliwość szlachecka, dopadająca egzaltowane panie. Ci, którzy doświadczyli takiego bólu, wiedzą, że jest on przeszywający, pulsujący, długotrwały, że towarzyszą mu mdłości, wymioty, światłowstręt, dźwiękowstręt.
Wraz z rosnącym tempem życia i przybywającymi nam stale obowiązkami, zwiększa się liczba osób dotkniętych migreną. Są tacy, którzy drwią, że to dolegliwość szlachecka, dopadająca egzaltowane panie. Ci, którzy doświadczyli takiego bólu, wiedzą, że jest on przeszywający, pulsujący, długotrwały, że towarzyszą mu mdłości, wymioty, światłowstręt, dźwiękowstręt.
Przyczyny występowania migreny nie do końca zostały poznane. Często ma to podłoże genetyczne, hormonalne, psychiczne.
Istotny wpływ na nasilenie objawów migrenowych mają złe przyzwyczajenia żywieniowe. Jako główne rodzaje pokarmów wymienia się czekoladę, sery, owoce cytrusowe, produkty typu fast – food oraz alkohol.
— Spożywane w ciągu dnia duże ilości produktów, które zawierają konserwanty w swoim składzie, może skutkować wieczornymi atakami migreny. W szczególności substancje konserwujące, takie jak kwas benzoesowy i azotan sodu mają negatywny wpływ na organizm człowieka
– mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Aby chronić się przed spożywaniem produktów z konserwantami, należy analizować, czytać etykiety, zrezygnować z żywności paczkowanej, sproszkowanej i konserwowej, z kostek bulionowych, gotowych zestawów obiadowych. Zwracać uwagą na to, co się pije, zwłaszcza w okresie letnim.
Działanie określonych produktów na organizm człowieka jest bardzo indywidualne, produkty potęgujące migrenę u jednych, mogą nie wpływać źle na innych. Dlatego zalecane jest prowadzenie przez jakiś czas kalendarzyka, opisywanie zjedzonych pokarmów i reakcję organizmu na nie.
Przy migrenie zaleca się przygotowanie posiłków lekkostrawnych, zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta powinna być wzbogacona o kwasy omega-3, których źródłem jest tran i oliwa z oliwek. Zaleca się spożywanie makaronu, ryżu, kaszy gryczanej, chudego mięsa z kurczaka i indyka. Z warzyw polecana jest marchew, pietruszka, ziemniak.
Właściwa dieta zmniejszy na pewno częstotliwość występowania ataków migreny. Umiejętne unikanie produktów, mogących wyzwolić napady bólu, może w znacznym stopniu zapobiegać ich występowaniu a tym samym polepszyć jakość życia osoby, która cierpi na tę chorobę.
Źródło: informacja prasowa Dorota Liszka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze