Zdrowe kanapki
ALICJA • dawno temuŻycie w biegu zmusza do równie szybkiego przyrządzania i spożywania posiłków, dlatego dobrze mieć pod ręką zdrowe przekąski. Przygotuj pyszne kanapki, zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, a nie będziesz narzekać na niedobory składników odżywczych. Podpowiadamy jak powinna wyglądać zdrowa kanapka.
Z czym kanapki?
Zacznijmy od bazy. Wybór pieczywa to nie tylko kwestia gustu, ale również zdrowia. Jeśli masz problemy z nadwagą, sięgaj po pieczywo pełnoziarniste. Zawarty w nim błonnik wspomoże pracę układu trawiennego i przyspieszy przemianę materii. Z kolei pieczywo pszenne wskazane jest dla osób, które męczy niestrawność. Jasne pieczywo to częsty składnik diety lekkostrawnej.
Co na wierzch, masło czy margaryna? W tej kwestii nie ma zgodności. Masło ma mniej soli i konserwantów, ale z drugiej strony zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Margaryna wprawdzie nie podnosi tak cholesterolu i zawiera witaminy A, E i D, jednak zawiera zdecydowanie więcej soli i konserwantów.
Pora na dodatki do kanapek. Czym się kierować w wyborze produktów? Przede wszystkim wspomnianymi zasadami zdrowego żywienia. Sztuczne sosy, majonezy i ketchupy odpadają. Zamiast nich wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce. Czerwone mięso zastąp od czasu do czasu kurczakiem lub rybą. Omijaj pasztety i mielonki szerokim łukiem, gdyż zawierają mało wartościowy MOM. Sięgaj po białe i żółte sery. Unikaj serków topionych, które poza dużą dawką wapnia dostarczą do organizmu tuczące i niezdrowe dodatki do żywności. Gdy czujesz, że dopada cię grypa i przeziębienie, przygotuj sobie kanapkę z masłem i miodem. Poza działaniem przeciwzapalnym i wykrztuśnym, miód obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę serca. Jeśli czeka cię wytężony okres w pracy lub intensywnie trenujesz, możesz pozwolić sobie na kanapkę z masłem orzechowym.
Przepisy na kanapki
Kanapki wegetariańskie:
- pieczywo pszenne, masło migdałowe, plasterki banana i fig;
- pieczywo pełnoziarniste, margaryna, liść cykorii, starte awokado z sokiem z cytryny;
- pieczywo pełnoziarniste, pieczone starte buraczki, awokado, kozi ser;
- pieczywo pełnoziarniste, ser kozi, brzoskwinia, rukola;
- pieczywo pełnoziarniste, tempeh (soja), pomidor, sałata;
- pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.
Kanapki z mięsem:
- pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;
- pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie własnym (sardynki), pomidor bez skórki, odrobina cebuli, pieprz;
- pieczywo pełnoziarniste, pieczony indyk, pomidor, sałata;
- pieczywo pełnoziarniste, gotowany na parze kurczak, ananas.
Zamiast standardowej kanapki z szynką i serem puść wodze fantazji i spróbuj przyrządzić coś oryginalnego. Pamiętaj, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem, gdyż ten drugi niszczy zawartą w pomidorze witaminę C. Uważaj na ilość spożywanej soli. Postaraj się, aby w każdej kanapce znalazło się coś zielonego, a uzyskasz prawdziwie wiosenne kanapki, na widok których ślinka cieknie. Jeśli dodałaś żółty ser, zjedz kanapki na ciepło, a zyskają na atrakcyjności. Zdradźcie swoje przepisy na pyszne i zdrowe kanapki!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze