Brytyjska Food Standard Agency, niezależne ministerstwo do spraw żywienia przeprowadziło badania, z których wynika, że żywność ekologiczna nie jest zdrowsza ani nie zapewnia znaczących korzyści dla zdrowia w porównaniu ze zwykłą żywnością.
Zbadano materiały z ostatnich 50 lat dotyczące zawartości składników odżywczych w uprawach rolnych i u zwierząt hodowlanych obu typów oraz ich wpływ na stan zdrowia.
Dr Alan Dangour powiedział w wywiadzie: "Większość badań do tej pory opierała się na założeniu, że ekologiczna żywność pozytywnie wpływa na zdrowie. Ale analiza materiałów opublikowanych w ciągu ostatnich 50 lat wykazuje, że nie ma na to żadnych dowodów związanych z wartościami odżywczymi. Niewielkie różnice raczej nie mogą wpływać na stan zdrowia".
Wniosek ten został już zakwestionowany przez ekspertów. Zwolennicy ekologicznej żywności skrytykował badaczy za to, że nie wzięli pod uwagę wpływu pestycydów i sztucznych nawozów.
A Wy co o tym myślicie? Może do wszelkich tego typu rewelacji warto zachować dystans. A najlepiej słuchać sygnałów własnego organizmu!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze