Przepis na knedle ze śliwkami
KAROLINA • dawno temuKto z nas nie rozkoszuje się zerwanymi prosto z drzewa owocami? Lato jest porą roku, która dostarcza nam świeżych malin, porzeczek, truskawek oraz śliwek. Nie trać czasu i już teraz sprawdź nasz pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze śliwkami.
Przepisy na knedle
Knedle to potrawa obecna w kuchniach wielu państw. Jej nazwa pochodzi z języka niemieckiego, co nie oznacza, że charakterystyczna jest wyłącznie dla tego kraju. Dość wspomnieć popularne knedle czeskie, czy ich odpowiedniki przyrządzane w Słowacji, Słowenii, Austrii i Szwajcarii. We wszystkich wymienionym państwach omawiane danie mączne od wielu lat spożywane jest przez ich mieszkańców i wciąż cieszy się dużym powodzeniem.
Ciasto na knedle w zależności od regionu przyrządzane jest z różnych składników. Otóż w samych Czechach spotkać się możemy z knedlikami mącznymi, lecz także twarogowymi, ziemniaczanymi i takimi, w skład których wchodzi pieczywo. Rozmaity może być także dodawany do środka farsz, bowiem knedle spożywa się z twarogiem, mięsem i owocami. Mogą być serwowane raz na słodko raz na słono, co przez długi czas nie pozwoli nam na znudzenie się tą smaczną tradycyjną potrawą. Będą smakować zarówno zaproszonym gościom jak i dzieciom, które jeszcze nie raz poproszą o zrobienie knedli z owocami.
Nie czekaj, aż zacznie się jesień i stracisz okazję na kupienie świeżych i tanich produktów i już dziś wykorzystaj dostępne ci owoce do przyrządzenia smacznych i zdrowych dań ze śliwkami. Wypróbuj nasz przepis na knedle i spraw sobie i swoim dzieciom pyszną niespodziankę.
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
Przygotowanie knedli ze śliwkami zajmuje około 60 minut. Korzystając ze wskazanej ilości produktów zrobisz porcje dla 4 osób.
Do zrobienia ciasta potrzebujesz:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 25 dag mąki,
- 2 jajka,
- 5 dag masła,
- sól.
Jeżeli chcesz do knedli dodać śliwkowy farsz upewnij się, że posiadasz:
- 0,5 kg słodkich śliwek,
- cukier,
- masło,
- bułkę tartą.
Ugotowane ziemniaki należy drobno zmielić. Przy ich zakupie warto wybierać mączne odmiany, które są najlepsze do tego typu dań. Do kartofli należy wbić jajka, dodać 5 dag masła i szczyptę soli. Wszystkie składniki powinny zostać dokładnie wymieszane. Następnie dodaj mąke i wyrób ciasto, które powinno mieć elastyczną konsystencję.
Surowe śliwki trzeba umyć i osuszyć. Pestki powinny zostać całkowicie usunięte.
Wyrobione ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,7–0,5 mm i dość dużą szklanką wykrawać koła. Śliwki z dodatkiem cukru powinny zostać umieszczone na cieście i uformowane w kształt kuleczki.
Otrzymane surowe knedle należy wrzucić do gotującej się i osolonej wody i wyjąć je po upływie 10 minut. Danie serwuje się z masłem i bułką tartą uprzednio przyrumienioną na patelni. W dietetycznej wersji można je zjeść z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze