Zapiekane bakłażany
KAROLINA • dawno temuCzasami niewiele trzeba się napracować, żeby na bazie jakiegoś warzywa przyrządzić naprawdę wyśmienite danie. Oczywiście najlepiej jest wykorzystywać do tego celu warzywa sezonowo pojawiające się w sklepach. To właśnie one smakują najlepiej i posiadają największą wartość odżywczą. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie zawsze jest to możliwe, gdy najdzie nas ochota na coś naprawdę dobrego. Siłą rzeczy lepiej jest zjeść mrożone albo hodowane w szklarniach warzywa niż ociekające tłuszczem frytki albo pełne soli i konserwantów chipsy. Smaczne i proste dania z warzyw warto znać zawsze, zwłaszcza że za chwilę będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Lepiej nie przegapić tego momentu i wiedzieć już wcześniej, co dobrego można przygotować chociażby z trochę zapomnianych bakłażanów. To niezwykłe warzywo świetnie sprawdza się w kuchni, a stworzenie wyśmienitej zapiekanki jest bardzo prostym i wdzięcznym zadaniem. Nie czekaj zatem, aż stragany zapełnią się świeżym towarem i już teraz poznaj przepis na zapiekane bakłażany, a także ich niezwykłe właściwości.
Co to jest bakłażan?
Wydaje się, że każdy z nas choć raz miał sposobność spotkać się z tym niezwykłym warzywem. Próbując określić, co to jest bakłażan, pierwszym skojarzeniem, jakie pojawia się w naszej głowie jest fioletowy kolor. Bakłażan to nic innego jak jagoda posiadająca mocno wydłużony kształt i przez to przypominająca nieco zielonego ogórka albo cukinię. Nie jest to jednak jedyna możliwa postać, w jakiej bakłażan może występować. W krajach, gdzie pieczony bakłażan jest potrawą przygotowywaną na co dzień, naukowcy starają się wyhodować coraz to lepsze odmiany. Z tego też względu oberżyna, bo takie też miano przypisuje się temu warzywu, może być okrągła, żółta, czerwona albo biała. Czy jedzeniebakłażanów zapiekanychjest dla nas korzystne? Otóż warzywo to bez żadnych dodatków nie posiada wielu kalorii, jednakże z uwagi na to, iż zazwyczaj przepis na bakłażany wiąże się z koniecznością użycia jakiegoś tłuszczu, wartość energetyczna całego posiłku znacznie wzrasta. Trzeba jednak zaznaczyć, że bakłażan to dobre źródło błonnika, fosforu oraz witamin C czy A. Omawiane warzywo wskazane jest również dla osób posiadających wysokie stężenie złego cholesterolu. To właśnie dzięki bakłażanowi możemy skutecznie pokonać choroby układu krążenia. W jaki sposób zrobić bakłażana, by był nie tylko zdrowym, ale także smacznym posiłkiem? Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu na bakłażany zapiekane.
Przepis na bakłażany zapiekane
Do przygotowania zapiekanych bakłażanów będziesz potrzebowała:
- 1 bakłażana,
- 1 małej cebuli,
- 1 puszki pomidorów,
- 1 ząbka czosnku,
- bazylii,
- oregano,
- tymianku,
- oliwy.
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cienkie paski, solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut, aby wypuściły wodę. Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie bakłażanów z wody oraz delikatne grillowanie ich na patelni. W tym czasie podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, a następnie dodajemy do nich pomidory oraz zioła. Kiedy sos trochę się zredukuje, zdejmujemy go z ognia. W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 30–40 minut. Przed podaniem dodajemy do potrawy odrobinę jogurtu greckiego.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze