Przepisy na bakłażany
ALICJA • dawno temuBakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ich kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. Kiedy warto sięgać po bakłażany i jak je smacznie przyrządzić?
Bakłażan a zdrowie
Bakłażany posiadają właściwości odtruwające, dlatego zalecane są po przebytej kuracji antybiotykowej. Ponadto obniżają poziom cholesterolu, co przydaje się w profilaktyce chorób układu krążenia oraz działają wykrztuśnie.
Bakłażany z pomidorami
Składniki:
- 4 bakłażany,
- 3 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka bułki tartej,
- 3 łyżki zielonej pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na plastry, posól i odstaw na 30 minut. Następnie odsącz z soku i wysusz. Przysmaż na oleju na złoty kolor. Przełóż bakłażany do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pomidory, przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych. Ząbki czosnku zetrzyj na tartce, wymieszaj z pietruszką i bułką tartą i posyp nimi pomidory. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
Bakłażany zapiekane z serem
Składniki:
- 4 bakłażany,
- 40 dag startego sera żółtego,
- 20 dag sosu pomidorowego,
- 10 dag mąki,
- olej,
- sól.
Umyj i obierz bakłażany. Pokrój wzdłuż, posól i ułóż na sitku zawieszonym na garnku. Po godzinie posyp je mąką i usmaż na oleju. Odsącz je z tłuszczu wykładając na papier. Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju i układaj kolejno warstwy: bakłażany, ser tarty, 2–3 łyżki sosu pomidorowego itd. Polej olejem i posyp tartym serem. Piecz 30 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze