Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów
ISABELLE • dawno temuKuchnia włoska w ostatnim czasie przewijała się u nas dosyć często. Może dlatego, że jest taka dobra! Charakterystyczne włoskie dania są nam dobrze znane, a przyprawy i dodatki pyszne, jak żadne inne. Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone.
Serek mascarpone
Ser mascarpone pochodzi z północnych Włoch, a dokładniej z Lombardii. Niegdyś produkowany był na niewielką skalę jesienią i zimą i rozprowadzany w mniejszych porcjach (do 200 g) lub na wagę. W miarę upływu czasu postęp technologiczny oraz sprawniejsze metody konserwowania produktów spożywczych pozwoliły na produkowanie sera przez cały rok. Co odróżnia mascarpone od pozostałych serów? Otóż jest on wytwarzany ze śmietanki, a nie z mleka krowiego. Końcowy produkt procesu wytwarzania mascarpone posiada konsystencję gęstego kremu, miękkość oraz kolor biały lub kremowy. W smaku ser ten jest słodkawy, lekko śmietankowy, niekiedy przywodzi na myśl masło. Należy jednak pamiętać, że bardzo szybko kwaśnieje (nawet po kilku dniach), dlatego najlepiej jeść go na świeżo.
W swojej ojczyźnie jest dość powszechnym dodatkiem do pysznych deserów (np. tiramisu), niekiedy serwowany jest wraz z lampka koniaku. Ser mascarpone gości także w wielu przepisach na dania włoskie, m.in. z makaronu i sosy. Dzięki kremowej, gładkiej konsystencji, niekiedy rozsmarowywany jest na pieczywie zamiast masła. Natomiast swojemu śmietankowemu smakowi zawdzięcza istotna rolę w procesie przygotowywania sosów i kremów, a więc z powodzeniem zastępuje śmietanę.
Kilka przepisów na mascarpone:
Makaron wstążki z mascarpone i kurczakiem
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 40 dag makaronu typu wstążki,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 1 cebula,
- ½ szklanki bulionu,
- ½ cytryny,
- 15 dag sera mascarpone,
- sól, pieprz do smaku,
- 3–4 gałązki bazylii.
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprzu (może być pieprz Cayenne) i podsmażyć na łyżce oleju. Ugotować 40 dag makaronu typu wstążki. Pomidorki przepołowić, cebulę pokroić na cząstki i dodać z pomidorami pod koniec smażenia mięsa. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Tłuszcz ze smażenia rozprowadzić w ½ szklance bulionu i dodać sok z ½ cytryny. Wymieszać z 15 dag sera mascarpone i skórką z cytryny. Teraz dodać mięso. Makaron przełożyć na półmisek i polać sosem. Dla ozdoby posypać 3–4 gałązkami bazylii.
Makaron z brokułami i mascarpone
Składniki:
- 300g makaronu świderki,
- 400 g brokułów, mrożonych lub świeżych podzielonych na części,
- 15 g masła,
- kilka gałązek szczypiorku, umytego i pokrojonego drobno,
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 250–300 g serka mascarpone,
- 75 g startego żółtego sera (najlepiej parmezanu),
- 2 łyżki stołowe musztardy ziarnistej.
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z niewielką ilością soli, wrzuć makaron i gotuj do czasu, aż będzie miękki. W ostatnich 5 minutach gotowania makaronu dodaj brokuły. W międzyczasie w oddzielnym naczyniu rozpuść masło, dorzuć do niego posiekany szczypiorek oraz czosnek na 2–3 minuty. Następnie dodaj ser mascarpone, starty żółty ser oraz musztardę, mieszając do czasu, aż wszystko sie rozpuści. Dobrze dopraw. Osusz makaron i brokuły na sitku, po czym wrzuć do garnka z sosem i wymieszaj lub polej makaron sosem po wierzchu.
Makaron z łososiem i mascarpone
Składniki:
- 500 g ugotowanego makaronu,
- 200–250 g sera mascarpone,
- 200 g wędzonego łososia,
- sok z cytryny,
- łyżka oliwy,
- pieprz,
- koperek.
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej podzielonego na mniejsze kawałki łososia. Po kilku minutach dodajemy ser, dokładnie mieszamy, a gdy ser się rozpuści, przyprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny oraz koperkiem. Sos mieszamy i podajemy z makaronem.
Prawda, że łatwe? A jakie pyszne!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze