Smażony ser
KAROLINA • dawno temuNawet najlepszej pani domu zdarzają się sytuacje, w których niektóre produkty ulegają zepsuciu. Większość z nas, wybierając się na zakupy, ulega różnego rodzaju okazjom i promocyjnym cenom, nierzadko podejmując zupełnie nieracjonalne decyzje. I co z tego, że 5 kg ziemniaków kosztuje tyle samo co 3 kg, skoro i tak nie jesteśmy w stanie ich zjeść przed zepsuciem. Zagrożenie dla naszego domowego budżetu i nienagannej figury stanowią także produkty z krótką bądź już przekroczoną datą przydatności do spożycia. Istnieje jednak pewien zestaw dań, których wykonanie sprawia, że jesteśmy w stanie zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć chwilę na lekturę poniższego artykułu.
Ser smażony
Sery to chyba jedne ze smaczniejszych produktów pochodzenia mlecznego. Wielość ich gatunków, które można wyróżnić, uwzględniając rozmaite kryteria, potrafi zaspokoić nawet najbardziej wrażliwe i wymagające podniebienia. Mówiąc o serze, mamy zatem do czynienia z bardzo szerokim pojęciem. Pod sformułowaniem ser smażony mieścić się może zatem smażony ser żółty, smażony ser camembert oraz ser biały smażony. To właśnie przyrządzenie ostatniego z nich pozwoli nam na pyszne zużytkowanie nieco zepsutego twarogu. Zanim jednak zapoznamy się z przepisem na ser smażony, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej niezwykłej potrawy.
Otóż okazuje się, że danie to obecne jest w kuchni śląskiej i galicyjskiej, lecz także niemieckiej oraz czeskiej. Taki sposób przetwarzania twarogu był niezastąpiony w czasach, gdy nie było dostępu do lodówek, a jedzenie ulegało zepsuciu znacznie szybciej. Co więcej, smażony ser został uznany za produkt tradycyjny i umieszczony na specjalnej liście. Ten, kto choć raz go spróbował, nie dziwi się, że mimo możliwości uniknięcia zepsucia się białego sera jest on dalej przyrządzany na licznych terenach. Oprócz tego, obecnie można go nabyć również w wielu sklepach spożywczych, choć z oczywistych względów nie jest on tak smaczny jak domowy. Jest to świetna alternatywa dla produktów kupowanych na kanapki. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić smażony ser z twarogu.
Przepis na smażony ser
Do przyrządzenia smażonego sera białego będziesz potrzebowała:
- 1 kg twarogu,
- 2 jajek,
- soli.
Kiedy twaróg zacznie ulegać zepsuciu – wydzielać nieprzyjemny zapach i być śliski w dotyku – rozgnieć go dokładnie za pomocą widelca.
Na patelnię z niewielką ilością masła dodaj biały ser i cały czas mieszając, stopniowo wsypuj do niego sodę oczyszczoną. Następnie dodaj do niego jajka, aby jego konsystencja była bardziej związana, i sól do smaku.
Pamiętaj, aby cały czas pilnować, by się nie przypalił. Kiedy zmieni kolor i stopnieje, przelej go do naczynia. Możesz jeść go na gorąco albo już po wystygnięciu, kiedy jego konsystencja będzie stała.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze