Omlet ze szczawiem i żółtym serem
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuWalory smakowe i lecznicze szczawiu były znane już starożytnym Rzymianom. To niepozorne warzywo jest bowiem źródłem żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A oraz C. Szczaw korzystnie wpływa na pracę wątroby, pomaga usuwać toksyny z organizmu i poprawia trawienie. Najczęściej dodaje się go do zupy, ale może stanowić składnik innych dań, na przykład omletu z żółtym serem.
Składniki:
- 4 jajka,
- 50 g liści szczawiu,
- 3–4 łyżki startego sera żółtego gouda np. MSM Mońki,
- 2–3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Wbij jaja do miski, dopraw pieprzem i solą. Zetrzyj ser gouda i dodaj do jaj. Umyj szczaw, oderwij jego łodyżki, zwiń w ruloniki i pokrój na cienkie paseczki. Podsmaż szczaw na niewielkiej ilości oliwy. Poczekaj, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego jaja i wymieszaj. Gdy spód omletu zarumieni się, przewróć go na drugą stronę. Na koniec posyp omlet startym serem i dopraw pieprzem. Danie jest gotowe do zjedzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze