Jak zrobić ciasto porzeczkowe?
OLIWKA . • dawno temuTwoje koleżanki pieką ciasto z jabłkami, wiśniami, truskawkami, ale chyba nigdy nie używały porzeczek. Bądź oryginalna i przygotuj na wasze spotkanie deser z tymi właśnie owocami. Jak zrobić ciasto porzeczkowe? To bardzo proste. Jeśli uda ci się zdobyć główny składnik, wszystko pójdzie jak po maśle.
Przygotuj:
- 75 dag czerwonych porzeczek
- 3 jajka
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Krok 1
Rozbij jajka. Białka włóż do lodówki, a żółtka utrzyj dodając 2/3 szklanki cukru i cukier waniliowy. Powinna powstać puszysta masa.
Krok 2
Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
Krok 3
Rozpuść, a następnie ostudź masło, wymieszaj z mlekiem i wlej do ciasta. Wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj blaszkę o rozmiarach 28×24 cm. Wysmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Umyj i osusz porzeczki.
Krok 6
Do schłodzonych białek dodaj dodaj sok z cytryny i szczyptę soli. Miksuj wszystko i jednocześnie dosypuj cukier, który jeszcze pozostał.
Krok 7
Kiedy piana będzie naprawdę gęsta, wymieszaj ją z porzeczkami i rozsmaruj na cieście.
Krok 8
Ustaw temperaturę piekarnika na 200 stopni i piecz ciasto z owocami jeszcze 20 minut.
Krok 9
Gratulacje. Ciasto z porzeczkami gotowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze