Ciasto biszkoptowe
KAROLINA • dawno temuCzym byłoby życie prawdziwego amatora wykwintnych smaków bez deserów? To właśnie one wspaniale oddziałują na nasz zmysł smaku, przynosząc nam nie lada przyjemność. Nie ma chyba większej satysfakcji dla początkującego kucharza niż samodzielnie wypieczone ciasto, którego aromat rozprzestrzenia się po całym domu. Odpowiedni przepis może sprawić, że z łatwością otrzymasz ogrom komplementów od swoich domowników. Jednym z najczęściej pieczonych, bo niewątpliwie bardzo smacznym rodzajem wypieku jest ciasto biszkoptowe. To właśnie ono jest ciekawą propozycją dla tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki, jak i dla tych, którzy z chęcią dostosowaliby dobrze znany przepis do własnych potrzeb. Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z deserami, w których używa się ciasta biszkoptowego, które możesz zrobić samodzielnie, korzystając z niniejszego przepisu.
Ciasta biszkoptowe
Zanim zaprezentowany zostanie przepis na biszkopt, warto dowiedzieć się, w jaki sposób można go wykorzystać i stworzyć niezwykle kuszące propozycje deserów. Zrobienie szybkiego biszkoptu jest jednym z kluczowych zadań podczas tworzenia różnego rodzaju tortów urodzinowych, komunijnych albo weselnych. To puszyste i niezwykle smaczne ciasto świetnie komponuje się z różnego rodzaju kremami śmietankowymi albo czekoladowymi, równoważąc ich słodycz i ciężkość. Biszkopt z owocami, a zwłaszcza ciasto biszkoptowe z truskawkami to smaczny, zdrowy i lekki deser, którego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a jedząc go, będziesz rozkoszować się smakiem, a nie myśleć o nadmiarze kalorii. Dla tych, którzy są miłośnikami klasyki i prostoty, najlepszym rozwiązaniem będą ciastka biszkoptowe bez jakichkolwiek dodatków, które w połączeniu ze szklanką ciepłego mleka uspokoją nawet największego nerwusa.
Warto zaznaczyć, że biszkopt jest ciastem, do którego bardzo łatwo jest dodawać różne urozmaicające jego smak dodatki. Sposobów przyrządzania tego wspaniałego ciasta jest wiele i jest ono pieczone niemalże na całym świecie. Co prawda występuje ono pod wieloma nazwami i rzadko porównywane jest do pianki, co nie zmienia faktu, że jest to nadal uwielbiane przez dzieci ciasto. Jeżeli chcesz sprawić swoim bliskim smaczną niespodziankę, zobacz, jak zrobić biszkopt.
Przepis na ciasto biszkoptowe
Zanim zaczniesz piec ciasto biszkoptowe, upewnij się, w swojej kuchni posiadasz:
- 1 szklankę mąki tortowej,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 5 jajek,
- sól.
Jajka należy rozbić i oddzielić białka od żółtek. Następnie należy utrzeć żółtka z dodatkiem cukru. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki i delikatne połączenie jej z utartymi żółtkami.
Białka wraz z dodatkiem szczypty soli muszą być dokładnie ubite na sztywno. Kiedy już to uczynimy, trzeba bardzo delikatnie dodawać je do masy z żółtek i mąki.
Otrzymane ciasto trzeba przelać do formy posmarowanej odrobiną margaryny i posypanej mąką, by następnie piec w piekarniku o temperaturze 170° przez 40–50 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli włożony do niego drewniany patyczek po wyjęciu nie będzie wilgotny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze