Ciasto brzoskwiniowe
KAROLINA • dawno temuTak się składa, że zaraz po świętach mamy do czynienia z kolejną okazją, aby na jakiś czas odroczyć swoją decyzję o odchudzaniu – jest to karnawał. I chociaż przywiązujemy do niego coraz mniejszą wagę, jeżeli chodzi o tradycję przyrządzania rozmaitych potraw, to jednak tłusty czwartek nie pozwala nam zapomnieć, że jest to domena puszystych pączków z nadzieniem, chrupkich faworków, a także innych słodkości, które przy odrobinie chęci możemy samodzielnie przygotować w domu. Warto zatem kultywować tradycję i nie odmawiać sobie w czasie trwania zabaw pysznych słodkości. I choć niektórzy twierdzą z przekąsem, że dieta „od poniedziałku” nie istnieje, to jednak nie sposób odmówić sobie chociażby lekkiego i niewątpliwie pysznego ciasta biszkoptowego. Jest ono znacznie częściej przez nas jedzone, niż zdajemy sobie z tego sprawę, bowiem stanowi podstawę wielu znakomitych ciast. Dodanie do biszkoptu odrobiny brzoskwiń przesądza o tym, że nie sposób po niego nie sięgnąć, a już sama myśl o tym wyśmienitym połączeniu sprawia, że cieknie nam ślinka. Skorzystaj z tego, że karnawał trwa na dobre i poznaj przepis na ciasto brzoskwiniowe.
Ciasta na biszkopcie
Wskazać można tak dużą różnorodność w obrębie ciast i deserów, że nawet jeśli ktoś nie przepada za słodkościami, to znajdzie wśród nich coś dla siebie. Okazuje się, że dość duża część z nich przygotowywana jest w części bądź całości w oparciu o uniwersalne, lecz wyjątkowe w swej puszystej strukturze ciasto biszkoptowe. Do ciast na biszkopcie zaliczyć można przede wszystkim tiramisu albo tort śmietankowy. Jednakże nie wyczerpuje to możliwości tego niezwykłego i dość prostego w przyrządzeniu ciasta biszkoptowego. Świetnie sprawdza się ono także w formie zwykłych ciasteczek do kawy, które dodatkowo można wzbogacić marmoladą bądź też polewą czekoladową. Z drugiej strony do biszkoptu dodać możemy z powodzeniem bitą śmietanę razem z owocami i orzechami albo też polać go kolorową galaretką. Co więcej, niewielkim nakładem pracy i pieniędzy możemy dodać do niego różnego rodzaju owoce. Dzięki temu otrzymamy na przykład smaczny placek z brzoskwiniami. W czasie zimy trudno jest stosować w kuchni świeże truskawki albo czereśnie, dlatego wybór tych owoców wydaje się jak najbardziej wskazany. Biszkopt z owocami z puszki będzie równie efektowny, jak ten przygotowany z użyciem świeżych owoców. Nie trać zatem okazji i skorzystaj z poniższego przepisu na ciasto brzoskwiniowe.
Przepis na ciasto brzoskwiniowe
Do przygotowania ciasta brzoskwiniowego będziesz potrzebowała:
- 5 jajek,
- 1 szklanki cukru,
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżki proszku do pieczenia,
- 8 połówek brzoskwiń z syropu,
- szczypty soli.
Białka należy oddzielić od żółtek. Do białek trzeba dodać szczyptę soli i ubić z nich sztywną pianę. Następnie etapami trzeba dodawać do białek cukier, a potem jeszcze dołączyć do nich żółtka, całość dokładnie mieszając.
Mąkę ziemniaczaną oraz mąkę tortową trzeba przesiać i wymieszać razem z 1 łyżką proszku do pieczenia. Mąka powinna zostać delikatnie wymieszana z jajkami, jednakże tak, aby ciasto nie utraciło puszystości. Całość należy przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy.
Brzoskwinie trzeba odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze części. Powinny one znaleźć się na wierzchu ciasta. Blachę wraz z ciastem należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 40 minut. Jeżeli nie jesteśmy pewne, czy jest ono gotowe, wystarczy nakłuć je wykałaczką i sprawdzić, czy jest sucha.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze