Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka
DAMIESA • dawno temuJego uniwersalność polega na tym, że przyrządzić je można na wiele sposobów, pozwalając sobie każdorazowo na sporą dozę kreatywności w doborze składników. Pasują tu bowiem zarówno owoce, jak i np. twarożek, czy budyń. Dla tych, którzy cenią w nim oszczędność środków, mogą udekorować je makiem, czy kruszonką, zaś do masy wpleść słodkie rodzynki, orzechy, migdały, czy kawałki czekolady. Ciasto to lubią chyba wszyscy, doceniając jego lekkość, puszystość i to, że trudno się nim „przejeść”, bo nie pozostawia przykrego uczucia ciężkości w żołądku. Dla tych więc, którzy w tym roku pofolgują sobie z jedzeniem innych świątecznych potraw, ciasto drożdżowe spisze się znakomicie, jako lekki deser.
Znalazłam dla Was kilka bardzo smakowitych przepisów na to ciasto. Każdy z nich zawiera w sobie inny dodatek, więc jest w czym wybierać. Oto i one:
Smakoszom rozpływającego się w ustach nadzienia, powinien przypaść do gustu przepis na ciasto drożdżowe z budyniem – Przygody w kuchni
Kolejny, bardziej tradycyjny przepis to ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – Cakemania
Pyszną propozycją jest także to z zawartością truskawek i rabararu - Kuchnia Oli Cruz
Mnie najabardziej spodobał się pomysł na to ciasto z dodatkiem dyni, bakalii, kwiatu lawendy i rumu – Dancia
Dla tych, którzy poszukują w tym deserze także spekakularnego wyglądu polecam ciasto drożdżowe ułożone w bukiet z jabłkami lub serem – Ilonkowo
Który z nich wybralibyście w tym roku? A może chcecie pochwalić się nam swoim pomysłem na ten rodzaj ciasta?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze