Sałatka z pora i jajek
OLIWKA . • dawno temuSałatka z pora i jajek jest szybka i zdrowa. Warto dostarczać organizmowi niezbędnych składników, zwłaszcza teraz, gdy grypa szaleje. Por jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B6, a także potasu, wapnia, fosforu, kwasu foliowego. To niepozorne warzywo doskonale działa na układ odpornościowy i oddechowy, ma właściwości bakteriobójcze, obniża poziom złego cholesterolu. Potrzebujesz więcej powodów, by po niego sięgnąć?
Przygotuj:
- pęczek szczypiorku
- por
- 3 jajka
- po 2 łyżki jogurtu naturalnego i majonezu
- łyżkę octu winnego
- sól
- pieprz
1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je, obierz i pokrój.
2. Zajmij się także najważniejszym i najzdrowszym składnikiem tej sałatki – porem. Oczyść go dokładnie, umyj i pokrój w krążki. Blanszuj w osolonej wodzie przez 2 minuty, a potem osącz na sicie.
3. Jeszcze tylko szczypiorek. Umyj go, osusz i pokrój.
4. Jak zrobić sos majonezowy? To proste, wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw go octem, szczyptą soli oraz pieprzu.
5. I ostatni moment. Wrzuć wszystkie składniki tej pysznej sałatki jajecznej do salaterki i wymieszaj z sosem majonezowym. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze