Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków
EWA ROSIECKA • dawno temuSurówka z marchewki to uniwersalny dodatek do obiadu. Można ją podać z każdym rodzajem mięsa, w dowolnej postaci: pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Czym przyprawić, aby smakowała tak, jak w najlepszej restauracji?
Surówka z marchewki — tradycyjny dodatek do dań
Surówka z marchewki to klasyczny, znany od lat dodatek. Niezależnie od pory roku, z chęcią dodajemy ją do obiadu. Świetnie smakuje z pieczonym mięsem, możemy ją podawać też z kotletem mielonym lub schabowym.
Warto zwrócić uwagę na wielkość i kształt marchwi. Do surówki sprawdzi się marchew o długim korzeniu. Jeśli chcielibyśmy zrobić z niej sok, lepsza będzie krótka i nieco grubsza.
Marchewki nie powinno się zbyt długo moczyć w wodzie. Staje się wtedy mniej jędrna, a dodatkowo traci swoje wartości odżywcze. Aby nie zwiotczała i nie zwiędła, najlepiej jest przykryć ją mokrą ściereczką.
Tradycyjna surówka z marchewki — przepis
Potrzebne składniki:
- 4 marchewki;
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny;
- szczypta soli;
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki.
2. Ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
3. Polewamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i cukrem. Gotowe.
Aby wzbogacić smak surówki z marchewki, możemy dodawać do niej inne składniki, jak na przykład jabłka lub chrzan. Poniżej zamieszczamy kilka naszych propozycji.
Surówka z marchewką i z jabłkiem — przepis
Potrzebne składniki:
- 3 marchewki;
- 1 jabłko;
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy ze skórki.
2. Ścieramy je na tarce, na dużych oczkach.
3. Mieszamy jogurt z sokiem z cytryny/octem, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gotowe.
Surówka z marchewką i chrzanem i rodzynkami
Potrzebne składniki:
- 3 marchewki;
- 2 łyżki tartego chrzanu;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- garść rodzynek;
- 1 łyżka majonezu;
- 3 łyżeczki soku z cytryny;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki.
2. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Do surówki dodajemy chrzan. Na koniec posypujemy namoczonymi wcześniej rodzynkami. I gotowe.
Surówka z marchewki z owocami
Potrzebne składniki:
- 3 marchewki;
- ananas z puszki;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- 1 jabłko (najlepiej słodkie);
- garść rodzynek;
- 2 łyżki śmietany lub majonezu.
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Ananasa z puszki kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Myjemy jabłko i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki.
4. Do surówki dodajemy rodzynki i śmietanę/majonez. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
4. Zamiast majonezu lub śmietany, możemy dodać oliwę z oliwek. Gotowe.
Surówka z marchewki z jabłkiem i z orzechami
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg marchwi;
- 1 jabłko;
- garść pokruszonych orzechów włoskich;
- sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżka pokruszonego imbiru;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Marchew myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Jabłko także myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Składniki mieszamy ze sobą, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą.
4. Oliwę mieszamy z imbirem i sokiem pomarańczowym, dodajemy je do naszej surówki.
5. Na koniec posypujemy surówkę orzechami i gotowe.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze