Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.
OLIWKA . • dawno temuOstry sos pomidorowy przyda się zawsze. Możesz polać nim naleśniki z mięsnym nadzieniem lub pizzę. Doda wyrazu twoim ulubionym potrawom, orzeźwi cię, obudzi, przyspieszy przemianę materii. Oto co musisz zrobić, by takie cudo pojawiło się na twoim stole.
Przygotuj:
- puszkę pomidorów lub słoiczek przecieru
- szklankę wody
- łyżkę oleju
- łyżeczkę cukru
- trochę soli
- 2 ząbki czosnku
- bazylię, oregano, tymianek, curry, płaską łyżeczkę chili lub ostrej papryki
1. Do garnka wlej wodę, olej, cukier i sól.
2. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj przecier lub puszkę pomidorówbez skórki. Ciągle mieszaj pyszny sos.
3. Po chwili wrzuć wszystkie przyprawy i na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Ostry sos pomidorowy powinien być gęsty, więc w zależności od potrzeby dodaj wody lub przecieru.
5. Zrobiłaś właśnie (pozwólcie, że postawię dwukropek, bo wymieniania będzie dużo): pikantny sos do pizzy, sos do naleśników na ostro, sos do zapiekanek, sos do drobiu i do czego tylko zechcesz. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze