Chili con carne
DAMIESA • dawno temuDla wielbicieli potraw meksykańskich są takie specjały jak burritos, quesadilla czy pikantne chili con carne. Jeśli chodzi o ostatnią z wymienionych potraw jest chyba najłatwiej ją przygotować. Nie bez powodu króluje w karcie dań typu fast foodwielu punktów gastronomicznych. Dla amatorów kucharzenia w stylu "mexican" dziś przepis na tę pyszną przekąskę.
Przepis na ostre chili con carne
Składniki jakie są niezbędne to: 450 g mielonego mięsa wołowego, 1 l bulionu, pół szklanki koncentratu pomidorowego, 3 cebule, 3 pomidory, 3 marchewki, puszka czerwonej fasolki oraz kukurydzy, kilka ząbków czosnku, 3 papryczki chili, kminek, sól oraz pieprz. Fasolkę i kukurydzę trzeba wcześniej odsączyć od nadmiaru płynów, zaś cebulkę, marchewkę oraz ząbki czosnku lekko podsmażyć na patelni, aby stały się miękkie i nabrały złocistego koloru. Z pomidorów należy usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe cząstki, a następnie dołożyć na patelnię do pozostałych składników. Kolejnym krokiem jest wrzucenie mięsa połączonego wcześniej z jajkiem i smażenie go do momentu, kiedy nabierze ono lekko zarumienionego kolorytu. Do takiej mieszanki dorzuca się potem poszatkowaną papryczkę chili i całość doprawia kminkiem, a także solą oraz pieprzem. Kiedy składniki ładnie się połączą zalewa się je bulionem oraz dodajekoncentrat pomidorowy lub przyrządza sos meksykański, a całość dusi ok. 10 minut. Na sam koniec, kiedy potrawa będzie prawie gotowa dorzuca się kukurydzę i czerwoną fasolkę.
Takie danie świetnie będzie smakować serwowane z naleśnikami tortilla. Ogniście czerwony kolor zawdzięcza ono składnikom o dużej ilości beta-karotenu, czyli pomidorom oraz papryce. Jeśli po przyrządzeniu potrawa nie będzie wystarczająco pikantna, można dodatkowo użyć mielonej papryki, która wydobędzie głębie smaku tego dania.
Chili con carne po wegetariańsku
Nazwa „chili con carne” po hiszpańsku oznacza po prostu „papryki z mięsem”. Jednak danie to można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej. Aby stało się ono bardziej wyraziste w smaku dobrym pomysłem jest dodanie do mieszanki warzyw oregano zamiast kminku. Skutecznie zaostrzy to apetyt. Do tego danie można serwować np. z białym lub brązowym ryżem. Całość można zalać sosem przygotowanym z koncentratu pomidorowego (wystarczy połączyć go z bulionem w czasie podsmażania składników na patelni). Aby najeść się do syta do takiej potrawy wystarczy podać po prostu inne dodatki. Pikantny smak idealnie wysubtelni sałatka z awokado. Bezmięsne chili con carne można serwować z chipsami z tortilli czy pszennymi plackami.
Takie pikantne danie meksykańskie to coś, od czego można się silnie uzależnić, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Potrawa jest bowiem dość prosta w przygotowaniu, za to bogata w wartości odżywcze. Argumentem przemawiającym na korzyść jej przyrządzenia jest fakt, iż brak w niej zawartości tuczącego makaronu czy sera żółtego. Brak tych składników powoduje, że pozwolając sobie na sporą porcję takiego dania nie trzeba w czasie jego konsumpcji rozmyślać nad tym, jak może odbić się to na sylwetce. Ten meksykański specjał to bukiet warzyw w aromatycznych przyprawach, więc z pewnością po takim posiłku nie grozi wzrost wagi!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze