Risotto z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuWpływy kuchni świata pochodzących z nawet najbardziej odległych zakątków odgrywają coraz większą rolę w kształceniu naszych nawyków żywieniowych. Można to zauważyć chociażby na przykładzie ogromnej popularności japońskich barów sushi, które coraz częściej powstają w różnych miejscach Polski. Oczywiście, jedząc chociażby owoce morza, nie powinniśmy zapominać, że równie smaczne dania oferuje nasza rodzima kuchnia, jednakże chcąc spełniać się w kuchni, nie pozostaje nam nic innego jak poznać sposoby przyrządzania smakujących nam dań. Nie ulega wątpliwości, że znacznie lepiej na nasze zdrowie i samopoczucie wpłynie jedzenie samodzielnie przygotowanych potraw niż dań na wynos. Nie warto jednak na początek rwać się z motyką na słońce i starać się wykonać jakiś niezwykle skomplikowany i ryzykowny przepis. Lepiej jest zacząć poznawać kuchnię danego kraju od receptur prostszych, choć równie smacznych. Idealnym sposobem na przybliżenie sobie i swoim bliskim tajemnic kuchni włoskiej jest przygotowanie nieco urozmaiconego risotta z pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób przyrządza się nie tylko tradycyjne risotto, lecz również jego udoskonaloną odmianę.
Co to jest risotto?
Jak już zostało to wskazane, risotto jest przejawem kulinarnego geniuszu Włoch. Okazuje się, że ten niezwykły kraj ma nam do zaproponowania nie tylko pizzę, sos spaghetti bolognese albo sos carbonara, lecz również będące prawdziwą przyjemnością dla podniebienia risotto. O emocjach, jakie towarzyszą temu w gruncie rzeczy prostemu daniu może świadczyć fakt, że zostało one zaadaptowane przez niemalże wszystkie kuchnie europejskie. Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić risotto, warto jest dowiedzieć się, czym ono jest. Otóż odpowiedź na pytanie, co to jest risotto,zna intuicyjnie chyba każdy. Najbardziej charakterystycznym składnikiem tej potrawy jest ryż, który poddawany jest smażeniu z dodatkiem czosnku, masła i nierzadko szafranu. Oczywiście nie można tu także pominąć wina, które nadaje potrawie wyjątkowy smak. W taki sposób przygotowywane jest risotto mediolańskie, a więc pozbawione jakichkolwiek dodatków. Najczęściej jednak mamy do czynienia z risottem wzbogaconym o mięso, ryby, owoce morza albo też grzyby. Risotto z grzybami jest niemalże tak samo łatwe do zrobienia jak podstawowe risotto tradycyjne. Może ono być przygotowane z użyciem grzybów leśnych, jak i pieczarek, z których otrzymamy nieustępujące w smaku innym rodzajom risotto pieczarkowe. Zobacz, w jaki sposób możesz je przyrządzić.
Przepis na risotto z pieczarkami
Do zrealizowania przepisu na risotto z pieczarkami będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek ryżu do risotto,
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 cebuli,
- 2 ząbków czosnku,
- 2 łyżek masła,
- 1 szklanki bulionu warzywnego,
- 0,5 kg pieczarek,
- soli,
- pieprzu.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy na drobną kostkę. Następnie cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do niej czosnek. Kiedy warzywa zarumienią się, wsypujemy na patelnię ryż oraz dolewamy do niego wino. Od czasu do czasu mieszamy składniki znajdujące się na patelni i czekamy, aż sos wyparuje. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki, które następnie podsmażamy na oddzielnej patelni.
Do ryżu wlewamy stopniowo bulion, za każdym razem czekając, aż wyparuje. Kiedy już skończymy smażyć ryż, do risotto dodajemy pieczarki i całość dusimy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem danie doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze