Pupusa - tortilla z Salwadoru
ISABELLE • dawno temuJesteś fanką tortilli i sera? Mam coś specjalnie dla ciebie! Ten oryginalny, a nawet wręcz egzotyczny przepis, pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, a dokładnie z Salwadoru! San Salwator jest niedużym krajem zlokalizowanym pomiędzy Hondurasem i Gwatemalą. Kuchnia tego regionu opiera się w dużej mierze na kuchni Ameryki Łacińskiej, a w szczególności kuchni meksykańskiej. Dziś proponuję pupusa z serem i sałatkąw środku!
Co nieco o kuchni z Salwadoru
Sztuka kulinarna Salwadoru opiera się na podstawowych składnikach, tj. kukurydza, kurczak, fasola, banany i kokosy. Do przyrządzania regionalnych przepisów używa się kukurydzy białej, żółtej, pomarańczowej, fioletowej oraz czarnej. Warzywo to służy nie tylko do produkcji mąki, ale także do wyrobu specjalnej masy będącej podstawą do wielu potraw, takich jak cuchitos, czy nachos. Kukurydzę można spożywać w wielu postaciach, między innymi gotowaną, smażoną, pieczoną i grillowaną (często w połączeniu z limonką). Co ciekawe, w regionie tym z kukurydzy produkuje się nawet słodycze.
Ponadto, na tym obszarze spożywa się potrawy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, takie jak tortilla, czyli specjalne placki przyrządzane z mąki kukurydzianej, zapiekane banany nazywane platanos, a także frijoles, czyli smażoną czerwoną fasolę. Dodatkowo, na stołach pojawić się może chuchitos przygotowywane z masy kukurydzianej, kawałków mięsa oraz pomidorów, które zawija się w liście kukurydzy. Na koniec warto wspomnieć o catrachitas i enchilados – obie potrawy to rodzaj pierogów z ciasta tortilla, gotowanych na głębokim tłuszczu, różniących się jednak nadzieniem. W pierwszym z tych dań znaleźć można ser oraz czerwoną fasolę, a w drugim jajka na twardo, kapustę oraz mięso mielone.
Chętnie spożywa się tu także owoce morza oraz ryby w wielu postaciach – grillowane, gotowane, pieczone lub dodawane do zupy. W kuchni Salwadoru znaleźć można także dania mięsne, przede wszystkim z drobiu. Jeżeli chodzi o desery, najpopularniejsze okazują się świeże owoce. Są to w szczególności, kokosy, ananasy, liczi, papaje, pinie, awokado, pomarańcze oraz mango.
Pyszna tortilla z serem
Jedną z tradycyjnych potraw salwatorskich jest serowa tortilla na bazie mąki kukurydzianej. Wyrabia się ciasto z mąki, do środka zaś wrzuca dużą ilość sera, mięso oraz warzywa. Następnie zawija się placek i wkłada do piekarnika, po czym zapieczone danie polewa się najczęściej sosem typu salsa. Można oczywiście zmieniać dodatki do środka, jednak prawdziwe pupusa musi zawierać ser! Dzisiejszy przepis zawiera wskazówki, jak zrobić pyszne salwatorskie danie.
Składniki:
- ½ szklanki białego octu,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki oregano,
- 3 chili (drobno posiekać),
- 1 duża marchew (obrana i starta),
- 1 cebula (pokrojona w cienkie plasterki),
- ½ główki zielonej kapusty (posiekać),
- sól koszerna do smaku,
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- ¾ szklanki wody,
- ¼ szklanki oleju.
Przygotowanie:
Połącz ocet, cukier, oregano, chili, marchew, cebulę i kapustę w misce. Dopraw solą i wymieszać. Do innej miski wrzuć mąkę i połącz z wodą, po czym zagnieć ciasto. Przykryj i schowaj do lodówki na ok. 30 minut. Nasmaruj rękę olejem, aby ciasto nie kleiło ci się do rąk. Rozwałkuj teraz nadgarstkiem ciasto na płaski okrąg. Wyłóż całość dużą warstwą sera, zwłaszcza boki. Na środek wrzuć wcześniej przygotowane warzywa. Dopraw przyprawami i powoli zawijaj. Pamiętaj, aby ser wypełniał całe brzegi. Końcówki tortilli zalep jak pierogi i wsadź do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na jakieś 20–30 minut. Podawaj ze śmietaną lub sosem salsa. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze