Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!
ISABELLE • dawno temuPołączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich winnicach od pokoleń, które szczycą się tajemną recepturą, lubianą przez rzesze Francuzów i obcokrajowców. Wytrawne wina Bordeaux pasują bardzo do czerwonego mięsa i ciężkostrawnych potraw. Jednak dzięki swej unikalnej formule, smakują także wyśmienicie z niektórymi rybami, na przykład z halibutem. Przy akompaniamencie przypraw czy cytrusów (głównie cytryn i limonek) razem dają bardzo oryginalne połączenie.
Ryba po francusku na twoim stole!
Wydaje się, że wykwintny francuski obiad to trudne przepisy i mnóstwo roboty w kuchni. Pewnie jest w tym trochę prawdy – kuchnia francuska jest jedną z najbardziej eleganckich, a zarazem wymagających kuchni europejskich. Jednak nie można się zrażać! Naprawdę warto spróbować zrobić kilka potraw!
Zamiast łączyć czerwone z ciężkim mięsem, wykorzystaj przepis na lekko przyprawionego, dobrze wysmażonego halibuta w cytrynie.
Składniki:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 2 duże szalotki (pokrojone w cienkie plasterki),
- 1 szklanka wody,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- 4 szklanki posiekanej pietruszki,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- ½ kg halibuta.
Przygotowanie:
W małym rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj szalotkę i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie, to jest ok. 5 minut. Dodaj wodę i gotuj bez przykrywki, aż wyparuje do połowy. Dodaj śmietanę i duś, aż zmniejszy się objętość mieszanki o jedną trzecią. Odstaw do wystygnięcia na jakieś 10 minut. Wsyp pietruszkę do rondla. Przelej sos do blendera i zmiksuj na grube puree. Wlej sos z powrotem do rondla. Wymieszaj to z sokiem z cytryny, dopraw sos solą i pieprzem i podgrzej. Dopraw halibuta solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu i głębokim tłuszczu, obracając, aż filety się zrumienią, po czym na małym ogniu gotuj około 4 minut. Do sosu, którym będzie polewana ryba, dolej dwa kieliszki Bordeaux i wymieszaj. Wyłóż halibuta na talerz, polej sosem i posyp świeżą pietruszką.
Pyszny francuski deser w zasięgu dłoni
Dla każdego Francuza oczywiste jest, że niezależnie, jaki deser przed nim stoi, nigdy nie będzie doskonały, jeśli nie doda się do niego kieliszka wina. Dziś przepis na pyszny francuski deser – krucha bułeczka maślana i kompocik z wiśni z serkiem mascarpone.
Składniki na maślane ciasteczko:
- 1 szklanka mąki,
- 3 łyżki cukru,
- ¼ łyżeczka soli,
- ¼ łyżeczki nasion anyżu,
- 1 kostka schłodzonego masła (pokrojonego w kostkę),
- 1 duże żółtko.
Składniki na kompot:
- ¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina Bordeaux,
- 1/3 szklanki cukru,
- ¾ szklanki suszonych wiśni,
- 1/3 szklanki sera mascarpone.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i nasiona anyżu. Wrzuć kosteczki masła i ugniataj ciasto, a następnie dodaj (wcześniej roztarte) żółtko. Dobrze zagnieć ciasto, po czym przenieś na blachę do pieczenia. Piecz około 35 minut, aż ciasto będzie brązowe przy brzegach. Wyjmij blachę i ostudź. Pokrój bułeczkę w małe trójkąciki.
W małym rondelku gotuj wino z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodaj suszone wiśnie, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i nabiorą pulchnej konsystencji, czyli około 4 minut. Odstaw do ostygnięcia. Nałóż mascarpone do miseczki, potem łyżką nałóż kompot wiśniowy i podawaj ze zrobionymi już bułeczkami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze