Sałatka z wędzonym łososiem
KAROLINA • dawno temuWędzenie jest jednym ze sposobów przetwarzania jedzenia znanym już od wielu wieków. I choć pojawiają się głosy mówiące o tym, że może mieć ono negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jednak trudno oprzeć się wędzonej szynce, piersi z kurczaka albo serowi. Co ciekawe, kupując wspomniane produkty w sklepie, musimy liczyć się z tym, że ich producenci nie przeprowadzają w zdecydowanej większości przypadków tradycyjnego wędzenia, tylko zanurzają sery, mięso i ryby w specjalnie przeznaczonej do tego cieczy nadającej im specyficzny wygląd i aromat. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z jedzenia wędzonych produktów. Wręcz przeciwnie, powinniśmy wziąć sprawy w swoje ręce i poznać tajemnice umożliwiające nam samodzielne wędzenie. Wbrew pozorom przygotowanie chociażby wędzonych ryb nie oznacza jedzenia ich w tej samej postaci do czasu, aż zjemy całe zapasy. Wędzenie bowiem konserwuje żywność, a różnorodność przepisów na wędzonego łososia sprawi, że na pewno uda ci się go zjeść ze smakiem, zanim się zepsuje. Nie trać zatem okazji i dowiedz się więcej na temat tej niezwykłej ryby, a także poznaj przepis na sałatkę z wędzonym łososiem.
Wędzony łosoś
Ryby ze względów nie tylko smakowych, lecz także zdrowotnych powinny bardzo często gościć na naszych stołach. Jedną z postaci, w jakiej możemy je kupić są ryby wędzone. Bardzo ceniony jest tutaj z uwagi na łatwe wykorzystanie w kuchni wędzony łosoś. Okazuje się, że nie tylko świetnie zastępuje on mięso w wielu lubianych przez nas potrawach, lecz także pozwala na przygotowanie dań z wędzonym łososiem o niepowtarzalnym smaku. Wystarczy wskazać tu chociażby przystawki w postaci koreczków z łososiem i jajkiem, zupę rybną z mięsem łososia, zapiekankę makaronową, a nawet pierożki z ciasta francuskiego. Trzeba jednak zaznaczyć, że łosoś jest rybą dostarczającą naszemu organizmowi dość duże pokłady energetyczne, dlatego też powinniśmy go jeść w rozsądnych ilościach i traktować raczej jako urozmaicenie, gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ważna jest także postać, w jakiej będziemy łososia spożywać. Wprost idealną propozycją jest przygotowanie sałatki z łososiem wędzonym i sałatą. Takie zestawienie będzie dla nas prawdziwą bombą witaminową i rozkoszą dla podniebienia jednocześnie. Oczywiście wskazać można różne przepisy nasałatki z łososiem wędzonym, lecz poniższa propozycja powinna przypaść do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Nie czekaj zatem i zobacz, jak przygotowaćsałatkę z łososiem wędzonym.
Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem
Do przygotowania sałatki z wędzonym łososiem będziesz potrzebowała:
- opakowania łososia wędzonego,
- sałaty lodowej,
- pomidorów koktajlowych,
- 1 małej cebuli czerwonej,
- 1 świeżego ogórka,
- oleju,
- 2 ząbków czosnku,
- soku z cytryny,
- soli,
- pieprzu,
- fasolki szparagowej zielonej.
Sposób przygotowania:
Sałatę należy umyć i osuszyć, a następnie wybrać duże liście, które będą stanowiły podstawę dla naszej sałatki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, natomiast ogórek powinien zostać obrany i podzielony na niewielkie kawałki. Cebulę zaś kroimy w piórka, a fasolkę szparagową gotujemy i odsączamy. Następnie wszystkie warzywa układamy razem z kawałkami łososia na sałacie. Do kubka wlewamy 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody i sok z ½ cytryny. Po dodaniu rozgniecionego czosnku i przypraw polewamy sałatkę sosem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze