Sałatka z wędzonej ryby
ALICJA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/ryba-1-069ee2f896ff3c3b758e4d859,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zdrowotne właściwości ryb znane są nie od dziś. Zawarte w rybach substancje zmniejszają ryzyko nowotworów, wygładzają zmarszczki oraz pozytywnie wpływają na wzrok. Sięgaj po ryby minimum dwa razy w tygodniu, pod różną postacią. Dziś pomysł na sałatkę z ryby wędzonej.
Przepis na sałatkę
Składniki:
- 2 wędzone makrele,
- 6 listków selera naciowego,
- czerwona cebula,
- 15 dag papryki konserwowej,
- duże jabłko,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- łyżka soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki cukru,
- sól.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Sposób przyrządzenia:
Obierz ryby ze skórki, wyjmij kręgosłup i ości. Podziel na spore kawałki. Paprykę pokrój w paski, obrane ze skórki jabłko w kostkę, a selera posiekaj drobno. W szklanej salaterce ułóż kolejno: selera, paprykę i jabłko. Na wierzchu połóż kawałki ryby i posyp je posiekaną cebulą i natką.
Przepis na sos: do słoika wlej olej, sok z cytryny i łyżkę przegotowanej wody. Dodaj starty na tarce ząbek czosnku. Przypraw. Zakręć pokrywkę i wstrząsaj naczyniem do czasu połączenia się wszystkich składników. Polej sałatkę sosem. Wymieszaj tuż przed nałożeniem na talerz. Podawaj sałatkę z tostami i pieczywem razowym.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze