Zapiekana ryba z pieczarkami
MARICRUZ • dawno temuRyba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami?
Składniki, których potrzebujesz:
- 75 dag mrożonego mintaja (ewentualnie dorsza),
- 50 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka imbiru suszonego,
- 1 łyżka tartego suszonego estragonu,
- 3 łyżki masła,
- żółtko,
- 100 ml śmietany,
- 10 dag sera żółtego,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Jak to wykonać?
Krok 1: Rozmróź rybę, odsączając z niej wodę i pokrój na mniejsze części.
Krok 2: Skrop rybę sokiem z cytryny i posól.
Krok 3: Posyp rybę skruszonym w dłoniach estragonem i odstaw ją na bok.
Krok 4: Umyj pieczarki i pokrój je na plasterki.
Krok 5: Posiekaj lub krój na plastry cebulę.
Krok 6: Rozgrzej patelnię masłem i podduś warzywa.
Krok 7: Do pieczarek i cebuli dodaj imbir i poczekaj, aż sos odparuje.
Krok 8: Rozbełtaj żółtko i razem ze śmietaną zalej warzywa na patelni. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 9: Natłuść żaroodporne naczynie, umieść w niej naprzemiennie rybę i warzywa (warstwa ryby na dno, połowa warzyw, ryba i druga część pieczarek i cebuli w sosie).
Krok 10: Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp zapiekankę.
Krok 11: Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze