Smakowity sposób na mrożone filety. Najlepiej z mintaja lub dorsza. Nietypowe połączenie przypraw, suszonego imbiru i estragonu komponuje się tu w sposób zupełnie fenomenalny. Warto spróbować, szczególnie jeśli doskwiera nam brak weny na wykorzystanie tak ostatnio popularnej ryby w „lodowej glazurze”. Potrawę przygotowuje się dość szybko, trzeba tylko wcześniej rozmrozić rybę, by do piekarnika trafiła bez nadmiaru wody.
Składniki:
75 dag ryby mrożonej (dorsz lub mintaj),
50 dag pieczarek,
100 ml śmietany,
1 cebula,
1 żółtko,
sok z 1 cytryny (lub limonki),
10 dag startego ostrego żółtego sera,
1 łyżka tartego suszonego estragonu,
1 łyżeczka suszonego imbiru,
3 łyżki masła,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę rozmrażamy i odsączamy z wody.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Skrapiamy sokiem z cytryny i solimy.
Estragon kruszymy w dłoniach.
Oprószamy nim rybę, po czym odstawiamy ją na kilka minut.
Cebulę i umyte pieczarki kroimy na plasterki.
2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni.
Dusimy na nim cebulę i pieczarki z łyżeczką imbiru, aż do odparowania sosu.
Zalewamy śmietaną, rozbełtanym żółtkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Żaroodporne naczynie natłuszczamy resztą masła.
Układamy w nim warstwę ryby, na niej warstwę grzybów, warstwą ryby i znów warstwą grzybów.
Na końcu posypujemy całość tartym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ½ godziny.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |