Składniki:
- ok. 60 dkg ryby (platy, kostka),
- ok. 30 dkg pieczarek,
- olej,
- maka,
- jarzynka,
- koperek,
- cebula lub szczypiorek,
- sol,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę panierujemy w mące zmieszanej z koperkiem i jarzynką.Obsmażamy z obu stron (krótko) i przekładamy do naczynia zaroodpornego. Na tej samej patelni smazymy (takze w oleju) poszatkowane pieczarki z cebula tez krótko i przekładamy na rybę. Wstawiamy do piekarnika( o tem 180-200C) na 15 minut.
Jak podawać?
Rybę mozna podac jako drugie danie z ziemniakami i surówka z kwaszonej kapusty a takze do pieczywa. Zaleta potrawy: taką rybę jedzą nawet ci którzy nie przepadają za ryba z uwagi na jej zapach bo ryba w pieczarkach poprostu nie pachnie rybą!!!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | kajka |