Łosoś pieczony z pieczarkami
OLIWKA . • dawno temuOto jeszcze jedna propozycja na wigilijny wieczór. Przygotowując łososia pieczonego z pieczarkami na pewno sprawisz rodzinie wielką radość. W końcu świąteczne przysmaki to jeden z ważnych elementów tego czasu, a dzięki nim możesz osiągnąć coś jeszcze istotniejszego. Przecież przez żołądek do serca.
Przygotuj:
- 4 filety z łososia
- 30 dag pieczarek
- 5–6 filecików z sardeli
- 2 szalotki
- cytrynę
- 4 łyżki masła
- łyżkę bułki tartej
- sól
- pieprz
1. Najpierw filety z łososia. Umyj je, osusz, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Teraz drugi ważny element łososia pieczonego z pieczarkami – pieczarki. Oczyść je, osusz i pokrój w plasterki.
3. Pora na dodatki. Pokrój szalotki w cienkie piórka. Fileciki z sardeli przetrzyj przez sito i rozetrzyj na pastę z masłem.
4. Wigilijna potrawa jest już prawie gotowa. Włóż łososia do natłuszczonej formy do zapiekania. Od góry posmaruj go pastą rybną, obłóż pieczarkami i szalotkami.
5. I ostatni punkt. Danie świąteczne piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze