Sos do łososia
KAROLINA • dawno temu • 3 komentarze
Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ta wyśmienita ryba. W ostatnim czasie na pewno zauważyłaś, przeglądając menu w restauracji, że łosoś cieszy się ogromną popularnością, a szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów. Zawsze tak jest, że jak jakaś potrawa jedzona w różnych miejscach przypadnie nam do gustu, pragniemy jak najwierniej odtworzyć ją w domu. Z tego względu pojawia się wiele przepisów na potrawy z łososia, które możemy samodzielnie przyrządzić. Czasami jednak najmniejsze niedopatrzenie może zepsuć cały efekt, nad którym pracowałyśmy godzinami. Dlatego też niezwykle ważne jest, aby przed rozpoczęciem dobrze zapoznać się z każdym detalem. Smakosze łososia doskonale wiedzą, że wyśmienity smak zawdzięczany jest nie tylko samej rybie, ale także komponowanym z nią produktom. I tak ważnym elementem wielu potraw z łososia jest składający się na nie sos. Przeczytaj poniższy artykuł i spraw, aby ryba ta przestała mieć przed tobą jakiekolwiek tajemnice.
Jaki sos do łososia?
Kiedy kupiłaś już kawałki łososia na obiad, na pewno zastanawiałaś się nieraz, co zrobić, by wydobyć z niego najlepszy smak. Powstaje wówczas pytanie, w jaki sposób najlepiej jest tę rybę przyrządzić, a także, jaki sos do łososia będzie najlepiej pasował. I tak zależy to od kilku czynników. Z jednej strony będziemy mieli osobiste preferencje każdego z nas, podczas gdy z drugiej pojawi się dostępność niektórych produktów. Poza tym jedne sosy do łososia znacznie łatwiej jest przygotować niż inne i lepiej nadają się dla osób dopiero poznających tajemnice smaku skrywane w tej rybie. I tak wskazać można chociażby sos do łososia smażonego. W tym przypadku należy wziąć pod uwagę przede wszystkim możliwość zatuszowania nieprzyjemnego zapachu smażonej ryby. Idealną zatem propozycją jest tutaj sos cytrynowy do łososia albo też śmietanowy. Łosoś pieczony zazwyczaj serwowany jest z różnymi dodatkami. I to właśnie je trzeba wziąć pod uwagę, gdy będziemy robić sos. Sosem do łososia pieczonegomożna bowiem złagodzić całą potrawę, ale także zaostrzyć i wydobyć jej smak. Łosoś wędzony zazwyczaj nie jest tak soczysty jak ten, który poddany został innego rodzaju obróbce termicznej. Z tego też powodu sos do łososia wędzonego powinien zwykle podkreślać smak ryby. Świetnie sprawdza się tutaj przede wszystkim sos chrzanowy albo musztardowy. Czytając dalszą część artykułu, dowiesz się, jak wykonać niektóre spośród wymienionych sosów.
Sosy do łososia
Sos musztardowy jest prostym i smacznym dodatkiem nie tylko do ryb, ale również mięs. Wystarczy, że do zeszklonej na maśle cebuli dodasz śmietanę, dwie łyżki musztardy Dijon, a także sól i pieprz do smaku. Kiedy będziesz go przyrządzała razem z rybą, wyciśnij do niego również odrobinę soku z cytryny.
Bardzo dobrze z łososiem komponuje się również sos cytrynowy. Żeby go zrobić, musisz podpiec na maśle mąkę, a następnie dodać do sosu bulion rybny, sok z cytryny, odrobinę cukru, a także soli.
Podobnie przyrządza się także sos chrzanowy. Wystarczy, że do podpieczonej mąki dodasz śmietanę, łyżkę chrzanu oraz odrobinę cukru.
Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze