Pasta z łososia
KAROLINA • dawno temuPo co sięgasz, kiedy za chwilę musisz pędzić do pracy albo masz przed sobą wizję wielogodzinnych prac domowych? W takich sytuacjach niezastąpione są uwielbiane przez nas kanapki. Co możesz położyć na chrupiącą bułkę albo kromkę razowego chleba? Oczywiście na pierwszym miejscu trzeba wymienić żółty ser, wędlinę i twarożki. Nawet gdy wskazane produkty są obiektem naszego uwielbienia, z czasem szukamy jakiegoś sposobu na ich urozmaicenie. Obok warzyw czy owoców warto jest sięgnąć po pastę, która z powodzeniem da nam chwilę odpoczynku od tradycyjnie stosowanych na kanapki produktów. Co prawda w sklepach dostępne są różne ich rodzaje, jednak jeżeli chcesz mieć gwarancję smaku i jakości, lepiej będzie, gdy przygotujesz pastę samodzielnie w domu. Nie masz pojęcia, jak to zrobić? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie przepisy na pasty możesz wykorzystać w kuchni, a także poznasz recepturę przyrządzania pasty z łososia.
Przepisy na pasty
Na pewno nie raz miałaś okazję spróbować różnych rodzajów past. Wśród najpopularniejszych produktów używanych do ich przyrządzania wskazać trzeba przede wszystkim jajka, ryby, pomidory czy ser. Co więcej, decydując się na ich zrobienie, będziesz mogła użyć ich do posmarowania nie tylko ulubionego chleba, ale także krakersów, sucharów, jajek, a nawet jako farszu do pasztecików. Niektóre pasty bardzo dobrze sprawdzają się również w czasie grillowania. Wystarczy tylko dodać je do pieczonych ziemniaków albo chleba, by po chwili cieszyć się wyśmienitym i niebanalnym daniem. Pasty są także jednymi z ulubionych potraw wegetarian, a przygotowanie ich w wersji dietetycznej pozwoli nam bez większych trudności zgubić kilka zbędnych kilogramów. Innym powodem przemawiającym za tym, że warto jest znać przepisy na pasty jest szybkość ich wykonania. Z reguły bowiem wystarczy wrzucić wszystkie składniki do malaksera, by po chwili wyjąć z niego już gotową do jedzenia pastę. Jedną ze smaczniejszych jest pasta z łososiem. Jest ona nie tylko dobra, ale także zdrowa. Przygotowanie pasty z łososia wędzonego jest dziecinnie proste i maksymalnie poświęcisz temu kilka minut. Korzystając z niej, będziesz mogła upiec pierożki z ciasta francuskiego albo ozdobić połówki jajek. Nie czekaj zatem i zapoznaj się z poniższymprzepisem na pastę z łososia.
Przepis na pastę z łososia
Do przygotowania pasty z wędzonego łososia będziesz potrzebowała:
- 5 jajek,
- 2 łyżek majonezu,
- 1 łyżki musztardy Dijon,
- 2 łyżek kwaśnej śmietany,
- białego pieprzu,
- 10 kaparów,
- 200 g łososia wędzonego.
Sposób przygotowania:
Jajka należy ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Następnie, do malaksera wrzucamy jajka, kapary, łososia wędzonego, musztardę Dijon, śmietanę i majonez. Całość doprawiamy szczyptą białego pieprzu. Jeżeli jest on dla ciebie zbyt subtelny w smaku, dodaj jego czarną odmianę. Całość mielimy, aż wszystkie składniki uzyskają jednolitą konsystencję. Na koniec możemy pastę posolić według uznania. Kapary nadają paście specyficzny smak. Jeżeli ich nie lubisz, możesz z powodzeniem sięgnąć po świeży szczypiorek.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze