Kieliszki do dekantacji wina
SABINA STODOLAK • dawno temuDekantacja wina to proces przelewania wina do innego naczynia (dekantera lub w ostateczności do czystej butelki). Robi się to po to, aby napowietrzyć wino oraz usunąć ewentualne osady, które wytrącają się z wina w trakcie leżakowania. Dekantacja wina jest szczególnie ważna przy winach starych i ekstraktywnych.
Mówi się, że dekantacja wina trąci snobizmem – w większości win, które pijemy na co dzień, osadów nie ma, bowiem producenci przeprowadzają dekantacje przed rozlewaniem wina do butelek i osad w winach z niższej czy nawet średniej półki się nie wytrąca. Niemniej jednak każde czerwone wino musi pooddychać zanim zostanie podane – jego smak staje się wtedy pełniejszy.
Nie zawsze jednak mamy pod ręką dekanter lub pamiętamy o tym, aby wino otworzyć wcześniej i przelać by mogło się napowietrzyć (zwłaszcza jeśli goście zjawią się u nas niespodziewanie). Właśnie na taką okoliczność, stworzono specjalne kieliszki do wina, które przyspieszają proces dekantacji. Już po 2–4 minutach od nalania wina do kieliszków jest ono napowietrzone tak, jakby było dekantowane przez dwie godziny.
Breathable Glasses produkowane są w specjalnej technologii umożliwiającej połączenie szkła bezołowiowego z tworzywem , które zostaje poddane oksydacji. Dzięki temu, wino po nalaniu do kieliszków może zostać szybciej napowietrzone. Zmywanie kieliszków nie zmniejsza ich właściwości. Kieliszki produkowane są przez niemiecką firmę Siech i niestety są dość kosztowne – cena waha się od30 – 35$ za sztukę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze