Dania z soją
DAMIESA • dawno temuDieta wegetariańska korzysta z dobrodziejstw soi bardzo często. Typowi zjadacze mięsa jednak też powinni starać się wkomponowywać ją do przyrządzanych posiłków jak najczęściej. Zaletą soi jest to, że jest ona źródłem wysokowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego można w niej znaleźć witaminę B oraz takie cenne pierwiastki jak żelazo, potas i magnez. Jakie potrawy warto przyrządzić na jej bazie?
Placki sojowe o poranku
Takie danie na śniadanie będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek. Aby wykonać taki kulinarny rarytas potrzebne będą następujące produkty: 400 g soi, 4 łyżki mąki, 2 jajka, 1 cebula, 30 dag sera białego, śmietana, szczypiorek, sól oraz pieprz. Na początek należy zająć się soją. Trzeba ją ugotować w osolonej wodzie, a kiedy będzie już miękka ugnieść ziarna tłuczkiem do ziemniaków. Następnie należy przyrządzić masę twarogową. W tym celu trzeba połączyć ser biały ze śmietaną oraz poszatkowaną cebulką i całość doprawić posiekanym twarożkiem. Tak przyrządzoną masę łączy się z soją, dodaje soli oraz pieprzu, formuje placki, a następnie macza je w jajku, potem w mące, obtacza w tartej bułce i kładzie kolejno na patelnię. Należy je smażyć z obu stron aż staną się złociste. Takie danie lekkostrwane można podawać, np. z zsiadłym mlekiem czy jogurtem naturalnym oraz dodać ser żółty.
Kotlety sojowe „na ostro” na obiad nie tylko dla wegetarian
Taki rodzaj posiłku poleca dieta proteinowa. Ci jednak, którzy nie praktykują metody na odchudzanie dra Dukana mogą przygotować prosty posiłek według własnego pomysłu i na bazie ulubionych składników. Jak brzmi przepis na kotlety sojowe? Otóż na początek należy przygotować następujące produkty: 1 opakowanie soi, ząbek czosnku, 1 czerstwa bułka, 1 jajko, przyprawa oregano, ½ papryczki chili, bułka tarta, sól oraz pieprz. Aby wykonać to szybkie danie, naprawdę nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, bo zasada ich przyrządzenia jest bardzo prosta. Wystarczy ugotować soję, a następnie dodać do niej jajko, poszatkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną wcześniej bułkę, a potem doprawić oregano, papryczką chili oraz solą i pieprzem. Tak przyrządzone kotlety przez włożeniem na patelnię należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Takie danie świetnie będzie smakowało w zestawieniu z warzywną surówką oraz ryżem bądź kaszą gryczaną. Ta potrawa na bazie soi z powodzeniem może zastąpić tradycyjne kotlety schabowe, a do tego przewyższa je niższą kalorycznością i bogactwem wartościowych składników. To również sposób na to jak zmniejszyć cholesterol!
W innej wersji takie danie można przyrządzić wkomponowując w masę startą na tarce i lekko podsmażoną marchewkę czy seler. Całość można też wzbogacić przyprawami w postaci słodkiej papryki lub imbiru. Inspiracji na wykonanie tej potrawy nie powinno zabraknąć!
Warto wiedzieć, że produkty sojowe doskonale sprawdzają się w połączeniu z białkiem kurzym, więc warto ten fakt wykorzystać przygotowując także inne posiłki na bazie soi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze