Przepisy na dorsza
KAROLINA • dawno temuRyby są jednym z podstawowych składników diety człowieka, który obecny był już od początków jego istnienia. Całkiem słusznie zatem spodziewać się możemy masy przepisów na ich przyrządzenie. Różnorodność postaci, w jakich jedzone są zdrowe ryby zwiększona jest poprzez to, że mówiąc o nich, mamy czasami na myśli bardzo różniące się między sobą gatunki. I tak, zupełnie inaczej smakują chrupiące ogonki smażonych płotek niż sałatka z dodatkiem tuńczyka. Bardzo ważna jest jednak umiejętność właściwego przygotowania rybiego mięsa, choć i eksperymentowanie z nim może być źródłem niespodziewanej przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. Zobacz, jakie cechy są jej przypisywane oraz jakie dania możesz z niej przyrządzić.
Ryba dorsz
Mówiąc o dorszu, mamy zazwyczaj na myśli wyławiany przez nas w Bałtyku gatunek ryby. Okazuje się jednak, że nazwa ta odnosi się także do innych ryb dorszowatych. Bliscy krewni dorsza atlantyckiego to dorsz arktyczny czy dorsz pacyficzny. Bez względu jednak na to, który z nich trafia do naszej kuchni, posiadają oni wspólną charakterystykę. Najbardziej znaczący dla nas jest jednak niezwykły delikatny smak białego mięsa omawianej ryby. Jej gęsty i puszysty miąższ świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Obok tego dorsz jest jedną z ryb, której jedzenie polecane jest przez dietetyków. Okazuje się bowiem, że wątroba tego gatunku ryb stanowi bogate źródło witamin A, D i E. Powinna być jedzona przez nas zwłaszcza z uwagi na zawarte w niej kwasy omega-3. Zanim jednak zdecydujemy się na włączenie ryby dorsza do naszej diety w szerszym zakresie niż to miało miejsce dotychczas, warto poznać sprawdzone przepisy na dorsza.
Dania z dorsza
Dorsz, podobnie jak inne ryby, może być przyrządzany na wiele sposobów. Najbardziej rozpowszechnionym jest ich smażenie. Z tego względu przepis na dorsza smażonego niewiele różni się od innych receptur tego rodzaju. Wystarczy surowe, oczyszczone mięso posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Przyrządzając dorsza, można z łatwością sięgnąć po inny znany przepis – na dorsza po grecku. Dodatek gotowanych warzyw świetnie podkreśli smak tej zdrowej morskiej ryby.
Mniej standardowym pomysłem na omawianą rybę jest zapiekanka z dorsza. W wydaniu dietetycznym jest to ryba pieczona wraz z przecierem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Równie dobrze dorsz pieczony smakuje w zestawieniu z masłem i świeżym koprem. Kiedy zostały ci smażone kawałki dorsza po obiedzie, na następny dzień możesz z niego zrobić zapiekankę ziemniaczaną albo makaronową. Wystarczy dodać do niego wskazane produkty wraz ze śmietaną, tartym serem, jajkiem i ulubionymi przyprawami.
Dorsz zmieni swoje dotychczasowe oblicze, jeżeli zrobisz z jego mięsa pyszne roladki z dodatkiem włoskich ziół i sosu śmietanowego. Poza tym, do jego jedzenia przekonasz swoje dzieci, jeśli upieczesz z filetów z dorsza chrupiące paluszki rybne w panierce.
Mówiąc o jedzeniu morskich ryb, nie sposób pominąć dorsza wędzonego. Korzystając z niego, możemy zrobić smaczne przystawki, pasty rybne albo wyśmienite sałatki. Mięso wędzonego dorsza ma tak bogaty smak, że z przyjemnością zjesz je także, polewając go odrobiną soku z cytryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze