Dorsz pieczony z pomidorami
OLIWKA . • dawno temuSą trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, pieczony dorsz jest pyszny i warto spróbować tego przysmaku. Sama widzisz, że nie ma na co czekać.
Przygotuj:
- 80 dag filetów z dorsza
- puszkę pomidorów
- 2 cebule
- 2 jajka na twardo
- kostkę bulionową
- 2 ząbki czosnku
- masło
- olej
- sok z cytryny
- bazylię
- zioła prowansalskie
- mieloną paprykę
- sól
- pieprz
Krok 1
Najpierw pyszny dorsz. Opłucz filety, osusz je i skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Teraz pora na krojenie. Posiekaj czosnek i cebulę, wrzuć je na rozgrzany olej i zeszklij. Pamiętaj, żeby najpierw zrobić to z cebulą, a dopiero później z czosnkiem. W przeciwnym wypadku czosnek mógłby się przypalić.
Krok 3
Do smacznej potrawy dodaj teraz pomidory z puszki razem z zalewą i dopraw kostką bulionową, papryką i pieprzem.
Krok 4
Danie rybne jest już w połowie przygotowane. Przełóż masę pomidorową do żaroodpornego naczynia, a na niej ułóż dorsza. Posyp rybę ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i wiórkami masła.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz rybę 15 minut. W tym czasie ugotuj 2 jajka na twardo.
Krok 6
Dorsz pieczony z pomidoramimoże już wylądować na talerzu. Tuż przed podaniem posyp go posiekanym jajkiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze