Właściwości słonecznika
DAMIESA • dawno temuProdukuje się z niego olej słonecznikowy i dodaje do pieczywa czy pożywnych sałatek. Tak naprawdę spożywając go na co dzień, nie zastanawiamy się nad jego działaniem na nasz organizm. Zapewne niewielu z nas wie, jakie są właściwości tych niepozornych ciemnych nasionek. Pora więc poznać kilka faktów na temat słonecznika i wypróbować kilka prostych przepisów na potrawy przyrządzone z jego dodatkiem.
Witaminy w ziarnach słonecznika
Nalewka z kwiatów słonecznika jest sprawdzonym lekiem na gorączkę, zaś nasiona są cennym źródłem witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości. Mają właściwości przeciwzmarszczkowe i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Znajdziemy w nich także witaminy A, D i B6, a także potas, wapń i żelazo. Ze względu na obecność ostatniego wymienionego pierwiastka spożywanie słonecznika jest polecane osobom cierpiącym na anemię. Jedzenie słonecznika jest polecana osobom zmagającym się z problemem trądziku. Zawarty w nasionach cynk działa bowiem jak najlepsza kuracja oczyszczająca i lekko wysuszająca, dlatego stany zapalne ulegają znacznej redukcji, a przebarwienia i zaczerwienienia wywołane pryszczami znacznie mniej widoczne. Ziarna słonecznika świetnie działają na ogólny wygląd włosów, skóry i paznokci, a także ułatwiają koncentrację i stanowią cenne źródło błonnika. Do tego wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i przeciwdziałają rozwojowi prostaty. Z innych dobroczynnych dla zdrowia właściwości wymienia się także zbawienny wpływ na pracę układu nerwowego oraz poprawa przemiany materii. Kiełki słonecznika wzmacniają zęby i kości, a także biorą udział w procesach krwiotwórczych organizmu. Dostarczają także dużej ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wykorzystanie słonecznika w kuchni
Co ciekawe, słonecznik jest uważany za silny afrodyzjak, dlatego warto go dodawać do kolacji przygotowywanej na romantyczny wieczór z ukochanym, a dodatkowo potrawy zyskują doskonałe walory smakowe. Na bazie słonecznika można przyrządzić warzywną sałatkę, wykorzystując ziarna zarówno w postaci surowej, jak i lekko prażonej na patelni. Można skomponować takie składniki jak: brokuły, jajka ugotowane na twardo, czerwona fasolka, ogórki konserwowe, a także dodać grillowanego kurczaka i majonez, a następnie całość doprawić solą i pieprzem. W innej wersji sałatki z majonezem można przygotowaćprażonysłonecznik i połączyć go z surowym poszatkowanym kalafiorem i startym serem żółtym. Do całości można też dodać kawałki ananasa czy pokruszone orzechy. Innym ciekawym rozwiązaniem jest użycie rozdrobnionych ziaren słonecznika, jako panierki do mięsa czy ryby lub dodawać do ryżu czy makaronu. Można je także stosować do wypieków. Co ciekawe, jedzenie ziaren słonecznika jest także dobrym lekiem na zwalczenie nałogu palenia. Można więc go podgryzać w ciągu dnia lub dodawać do jogurtu czy kefiru. Na śniadanie warto także od czasu do czasu zaserwować sobie omlet jajeczny z dodatkiem słonecznika.
Jakie specjały z użyciem słonecznika Wy byście polecili?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze