Sałatka ze słonecznikiem
KAROLINA • dawno temuWydaje się, że nie jest prostym zadaniem znalezienie kogoś, kto kategorycznie nie lubi sałatek. Nawet amatorzy konkretniejszego jedzenia od czasu do czasu obok jedzenia golonek z kapustą albo żeberek w miodzie z chęcią sięgają po coś zdecydowanie lżejszego i pełnego witamin. Co więcej, sałatkom jest się tym trudniej oprzeć, że możemy już kupić świeże warzywa oraz owoce, których smak i aromat jest niepowtarzalny, a ich cena nie nadweręża naszego domowego budżetu. Często jednak nasza znajomość przepisów na sałatki ogranicza się do zaledwie kilku, co powoduje, że z czasem nie mamy już pomysłu na nowe ciekawe połączenia pomidorów bądź ogórków. Z tego też względu dobrze jest znać ich jak najwięcej i móc cieszyć się ich smakiem w różnych postaciach. Ciekawym pomysłem na sałatkę jest przygotowanie jej z dodatkiem ziaren słonecznika. Uzyska ona nie tylko wyjątkowy smak, ale również będzie jeszcze zdrowsza. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko dowiesz się więcej na temat pestek słonecznika, ale również nauczysz się przyrządzać sałatkę z jego udziałem.
Pestki słonecznika
Słonecznik to nie tylko piękny kwiat, który potrafi ozdobić nasz ogród, jak i nakryty do obiadu stół, lecz również roślina o dużym zastosowaniu w przemyśle spożywczym. Na szczególną uwagę zasługują tu pestki słonecznika. To właśnie one kryją w sobie nie tylko wyśmienity smak, ale także wiele wartości odżywczych. Chyba każdy z nas w dzieciństwie jadał pestki słonecznika dopiero co zerwanego z ogrodu. Co prawda stanowią one podstawę do przygotowania oleju słonecznikowego, uznawanego w niektórych okolicznościach za lepszy nawet od znanej ze swoich właściwości oliwy. Zatem w słoneczniku znajduje się wiele tłuszczu, ale występują w nim tłuszcze nienasycone. Oprócz tego znaleźć w nim można, o czym mało kto wie, białko. Do właściwości słonecznika trzeba również zaliczyć bardzo korzystne oddziaływanie na wygląd i zdrowie skóry. Spowodowane jest to dużą zawartością w ziarnach słonecznika witamin A i E. Wskazać również trzeba na obecność w nich soli mineralnych, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim żelazo i cynk. W jaki sposób możemy spożywać słonecznik? Oprócz skubania pestek wskazać trzeba na sałatkę ze słonecznikiem prażonym. Nie trać okazji i zobacz, jak zadbać o swoje zdrowie, korzystając z poniższegoprzepisu na sałatkę ze słonecznikiem.
Przepis na sałatkę ze słonecznikiem
Do przygotowania sałatki ze słonecznikiem będziesz potrzebowała:
- 200 g sera koziego,
- 6 krążków buraków konserwowych,
- 1 łyżki prażonego sezamu,
- 1 łyżki prażonego słonecznika,
- 0,5 kg świeżego szpinaku,
- 1 papryki żółtej konserwowej,
- 1 małej cebuli czerwonej,
- 2 łyżeczek oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczki musztardy Dijon.
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Następnie kroimy buraki, paprykę, cebulę i ser na kawałki, a następnie dodajemy do szpinaku. Warzywa posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i słonecznikiem. Następnie z oleju, musztardy i miodu przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze