Sałatki na lato
ALICJA • dawno temuLato to doskonały okres, aby zmienić
nasze nawyki żywieniowe. Sezonowe owoce i warzywa ułatwią zdrowe
odżywianie, w końcu zdrowa dieta to 5 porcji warzyw i owoców
dziennie. Szybka i lekka sałatka owocowa lub warzywna jest tym,
czego potrzebuje twój organizm.
Zamiast stać przy przysłowiowych
"garach" przyrządź prostą sałatkę z owoców lub
warzyw. Wybierz te owoce i warzywa, które lubisz najbardziej.
Dokładnie je umyj, pokrój w kostkę, wymieszaj i skrop cytryną.
Jeszcze tylko listek mięty i sałatka będzie gotowa. Pamiętaj, aby
nie łączyć ze sobą zielonego ogórka i pomidora lub papryki, gdyż
zawarte w ogórku substancje niszczą witaminę C. Aby zachować jak
najwięcej cennych składników odżywczych, bezpośrednio po
pokrojeniu warzyw wymieszaj je z odrobiną oliwy. Jeśli z różnych
powodów nie możesz spożywać surowych warzyw, ugotuj je na parze.
To jedna ze zdrowszych metod obórki termicznej produktów
spożywczych.
Latem natura rozpieszcza nas wyjątkowo.
Dlatego przyrządzając wakacyjną sałatkę sięgnij po sezonowe
dary natury. Oto kilka podpowiedzi, co do właściwości warzyw
i owoców dojrzewających latem.
Owoce na lato
Truskawki – to niskokaloryczne
owoce, dlatego sięgaj po nie garściami i nie martw się o swoją
figurę. Co więcej, zawierają mnóstwo witaminy C (więcej niż
cytrusy), która wzmocni twoją odporność i wpłynie korzystnie na
wygląd skóry. Z kolei pestki truskawek oczyszczą zęby z kamienia,
pozostawiając piękny, biały uśmiech.
Maliny – zawierają optymalną ilość
kwasów i cukrów. Ponadto są źródłem wapnia, fosforu i magnezu.
Korzystnie wpływają na gospodarkę wodną organizmu.
Czereśnie – słodkie i soczyste
kulki pomogą na reumatyzm i choroby serca. Ze względu na fakt, że
czereśnie są ciężkostrawne, nie powinny sięgać po nie osoby z
problemami trawiennymi.
Arbuz – za sprawą dużej zawartości
wody, arbuz znakomicie gasipragnienie w upalne,
letnie dni. Ten dietetyczny owoc zawiera również dużą porcję
witaminy C, żelaza i potasu.
Brzoskwinia – sprawi, że nasza cera
nabierze blasku. Zawiera witaminy z grupy B oraz beta karoten, które
korzystnie wpływają na stan skóry.
Warzywa na lato
Pomidory – jedzcie ich jak najwięcej,
gdyż zawierają likopen, który działa antynowotworowo. Pomidor to
także naturalny przeciwutleniacz, który pozwoli cieszyć się
młodym wyglądem na długo.
Papryka – to samo zdrowie. Warto
dodać ją do sałatki, do szaszłyka na grilla lub położyć na
kanapkę. To cenne źródło witaminy C i A. Zawiera również sporo
potasu.
Kalafior – dieta lekkostrawna
nie może się bez niego obejść. Zawiera wiele cennych składników
odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor,
witaminy z grupy B, witaminę C, kwas pantotenowy. Warto dodać do
sałatki kilka różyczek ugotowanych na parze.
Szpinak – to duża porcja witaminy C
i żelaza. Przygotuj sałatkę ze szpinakiem lub naleśniki z farszem
ze szpinaku.
Ogórek – orzeźwia i gasi
pragnienie. Poza tym jest w 100 g ogórka znajduje się zaledwie 12
kcal. Ogórki wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Świeże ogórki są ciężkostrawne, dlatego lepiej unikać ich w
porze kolacji oraz wtedy, gdy dopadną nas dolegliwości żołądkowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze