Sałatki na lato
ALICJA • dawno temu

Lato to doskonały okres, aby zmienić
nasze nawyki żywieniowe. Sezonowe owoce i warzywa ułatwią zdrowe
odżywianie, w końcu zdrowa dieta to 5 porcji warzyw i owoców
dziennie. Szybka i lekka sałatka owocowa lub warzywna jest tym,
czego potrzebuje twój organizm.
Zamiast stać przy przysłowiowych
"garach" przyrządź prostą sałatkę z owoców lub
warzyw. Wybierz te owoce i warzywa, które lubisz najbardziej.
Dokładnie je umyj, pokrój w kostkę, wymieszaj i skrop cytryną.
Jeszcze tylko listek mięty i sałatka będzie gotowa. Pamiętaj, aby
nie łączyć ze sobą zielonego ogórka i pomidora lub papryki, gdyż
zawarte w ogórku substancje niszczą witaminę C. Aby zachować jak
najwięcej cennych składników odżywczych, bezpośrednio po
pokrojeniu warzyw wymieszaj je z odrobiną oliwy. Jeśli z różnych
powodów nie możesz spożywać surowych warzyw, ugotuj je na parze.
To jedna ze zdrowszych metod obórki termicznej produktów
spożywczych.
Â
Latem natura rozpieszcza nas wyjÄ…tkowo.
Dlatego przyrządzając wakacyjną sałatkę sięgnij po sezonowe
dary natury. Oto kilka podpowiedzi, co do właściwości warzyw
i owoców dojrzewających latem.

Owoce na lato
Truskawki – to niskokaloryczne
owoce, dlatego sięgaj po nie garściami i nie martw się o swoją
figurę. Co więcej, zawierają mnóstwo witaminy C (więcej niż
cytrusy), która wzmocni twoją odporność i wpłynie korzystnie na
wygląd skóry. Z kolei pestki truskawek oczyszczą zęby z kamienia,
pozostawiając piękny, biały uśmiech.
Maliny – zawierają optymalną ilość
kwasów i cukrów. Ponadto są źródłem wapnia, fosforu i magnezu.
Korzystnie wpływają na gospodarkę wodną organizmu.
Â
Czereśnie – słodkie i soczyste
kulki pomogą na reumatyzm i choroby serca. Ze względu na fakt, że
czereśnie są ciężkostrawne, nie powinny sięgać po nie osoby z
problemami trawiennymi.

Arbuz – za sprawą dużej zawartości
wody, arbuz znakomicie gasipragnienie w upalne,
letnie dni. Ten dietetyczny owoc zawiera również dużą porcję
witaminy C, żelaza i potasu.
Brzoskwinia – sprawi, że nasza cera
nabierze blasku. Zawiera witaminy z grupy B oraz beta karoten, które
korzystnie wpływają na stan skóry.
Â
Warzywa na lato
Pomidory – jedzcie ich jak najwięcej,
gdyż zawierają likopen, który działa antynowotworowo. Pomidor to
także naturalny przeciwutleniacz, który pozwoli cieszyć się
młodym wyglądem na długo.
Papryka – to samo zdrowie. Warto
dodać ją do sałatki, do szaszłyka na grilla lub położyć na
kanapkę. To cenne źródło witaminy C i A. Zawiera również sporo
potasu.

Kalafior – dieta lekkostrawna
nie może się bez niego obejść. Zawiera wiele cennych składników
odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor,
witaminy z grupy B, witaminę C, kwas pantotenowy. Warto dodać do
sałatki kilka różyczek ugotowanych na parze.
Szpinak – to duża porcja witaminy C
i żelaza. Przygotuj sałatkę ze szpinakiem lub naleśniki z farszem
ze szpinaku.
Ogórek – orzeźwia i gasi
pragnienie. Poza tym jest w 100 g ogórka znajduje się zaledwie 12
kcal. Ogórki wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Świeże ogórki są ciężkostrawne, dlatego lepiej unikać ich w
porze kolacji oraz wtedy, gdy dopadnÄ… nas dolegliwoÅ›ci żołądkowe.Â

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze