Sałatki z owocami
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuIstnieje opinia, że kolor żółty poprawia nastrój, wpływa pozytywnie na samopoczucie i rozjaśnia umysł. Niestety nie natrafiłem na żadne badania, które to potwierdzają. Jedno jest jednakże pewne – sałatki z owocami o tym kolorze smakują wyśmienicie. A po zjedzeniu pysznej sałatki z reguły czujemy się lepiej – bo nam smakowało i na dodatek dostarczyliśmy organizmowi potężną dawkę witamin i antyoksydantów. Więc może coś w tym jest?
Kończę więc już mój (tym razem, o dziwo!) edukacyjny wstęp i zapraszam do wypróbowania przepisów na dzień dzisiejszy.
Sałatka Alzacka
- 4 cykorie,
- 4 mandarynki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 fenkuł (koper włoski),
- 1 mała, czerwona pomarańcza,
- 200ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól
Pomarańcze dokładnie sparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z jogurtem i łyżeczką musztardy, całość solimy i odstawiamy na około godzinę do lodówki, aby smaki dokładnie się przegryzły.
Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Następnie kroimy je w kosteczkę i usuwamy pestki. Cykorie dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę i fenkuła kroimy w nieduże półplasterki. Składniki wrzucamy do salaterki, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Sałatka Hawajska
- 6 bananów,
- 5 liści sałaty,
- 2 cebule dumki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- tabasco (według uznania)
Sos sojowy dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami soku z cytryny, bardzo drobno posiekaną dymką, ketchupem i tabasco.
Banany obieramy i kroimy na plasterki. Następnie skrapiamy je pozostałym sokiem z cytryny i wstawiamy je do lodówki na co najmniej dwadzieścia minut. Selera naciowego obieramy, kroimy w nieduże półplasterki i wrzucamy wraz z bananami do wyłożonej uprzednio liśćmi sałaty salaterki. Następnie całość polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Sałatka z grejpfruta z szynką
- 50g chudej szynki,
- 50g sera cheddar,
- 1 duży grejpfrut,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- ¼ natki pietruszki,
- 1½ łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól, pieprz
Majonez, miód i jogurt dokładnie mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Ser i szynkę kroimy w niedużą kosteczkę. Grejpfruta bardzo dokładnie obieramy (tak, aby pozostało na nim jak najmniej białych, gorzkich części), dzielimy na cząstki, kroimy w kostkę i usuwamy wszystkie pestki. Następnie łączymy wszystkie składniki sałatki, polewamy je sosem i całość posypujemy bardzo drobno posiekaną natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze