3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuRzodkiewka jest jednym z najbardziej charakterystycznych, kulinarnych symboli wiosny. Chociaż warzywo to najczęściej pojawia się na naszych kanapkach, znaleźć może wiele innych, pysznych zastosowań. Sprawdź, jakie dania przygotujesz z wykorzystaniem zdrowej rzodkiewki.
Sałatka z rzodkiewki, rzepy i selera
Ta chrupiąca sałatka stanowi doskonały dodatek do wielu wiosennych propozycji obiadowych. Jak ją przygotować?
Składniki:
- ½ obranego i pokrojonego w plasterki selera (posiekaj także liście),
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 pęczek pokrojonej w cienkie plastry młodej rzepy (z przyciętymi końcami),
- 5 sztuk zielonej cebulki (zielone i białe części cienko pokrojone),
- ½ filiżanki (120 ml) posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki sera gorgonzola dolce,
- 2 łyżki majonezu,
- ½ filiżanki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- 2 łyżeczki skórki z limonki,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól i pieprz.
W średniej misce połącz ser, majonez, śmietanę, sok i skórkę limonki oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przykryj i schłódź. Tuż przed podaniem w dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa, posiekaną natkę i liście selera. Dodaj sos i dokładnie połącz składniki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Zupa z rzodkiewki i ogórka
Jest to bardzo łatwa do przyrządzenia zupa podawana na zimno, która wspaniale sprawdzi się w wiosennym menu. Sprawdź, jak ją przyrządzić.
Składniki:
- 1 obrany i pokrojony w plastry ogórek szklarniowy,
- 1 pęczek podzielonych na ćwiartki rzodkiewek,
- 2 filiżanki (450 ml) maślanki,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli i mielonego, białego pieprzu.
Wszystkie składniki umieść w blenderze i połącz w gładką masę. Umieść na kilka godzin w lodówce. Przybierz cienkimi plasterkami rzodkiewki i ogórka.
Wołowina z rzodkiewką i imbirem
To smaczna i lekka propozycja na lunch inspirowana kuchnią azjatycką. Wypróbuj przepis na orientalną wołowinę.
Składniki:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 i ½ łyżki zmielonego, świeżego imbiru,
- 1 łyżka cukru,
- 340 g rozdrobnionego rostbefu,
- 340 g mixu sałat,
- 1 filiżanka makaronu chow mein,
- 6 rzodkiewek pokrojonych w cienkie paski,
- ¼ filiżanki posiekanej kolendry,
- ¼ filiżanki posiekanej mięty.
W dużej misce połącz ocet z sosem, olejem, imbirem i cukrem. Dodaj wołowinę, sałaty, makaron, rzodkiewkę, kolendrę oraz miętę i wymieszaj. Podawaj od razu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze