Droższa dieta = mniejsze porcje
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuŚródziemnomorska dieta, jedna z najzdrowszych diet świata, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy uważana jest za dietę kosztowną. Oliwki, kapary, łosoś, oliwa i inne dobra które lądują w koszyku osoby zdrowo się odżywiającej są droższe niż bułka, batonik i kawałek wieprzowiny. W Hiszpanii, przeprowadzono badania, które porównały wartość zakupów osób zdrowo się odżywiających do tych, które odżywiają się w typowo nie zdrowy sposób (słodycze, fast-foody, czerwone mięso). Okazało się, że w przeliczeniu na 1000 kcal, osoba preferująca wysokotłuszczową, niezdrową dietę wydaje o 57 pensów na żywność mniej niż średnia, a osoba preferująca dietę śródziemnomorską 63 pensy więcej. Jest więc drożej…ale nie do końca. Badania wykazały też, że osoby preferujące dietę śródziemnomorską jedzą mniej kalorii dziennie. Przeliczając więc koszt 1000 kalorii i ich dzienne spożycie, ci którzy wybierają tańsze produkty wydają na jedzenie więcej, bo więcej jedzą!
Badacze z University of Navarra, gdzie przeprowadzono badania uważają, że rządowe dotacje do zdrowej żywności oraz podwyższenie cen żywności niezdrowej mogłoby efektywnie wpłynąć na zwiększenie spożycia zdrowszych produktów przez co bylibyśmy zdrowsi i mniej otyli.
W ramach badań, naukowcy odkryli jeszcze jedną zależność, która jest dla nich zagadką. Otóż (na próbce 12.000 osób) okazało się, że Ci, którzy decydują się na zmianę diety i bardziej zdrowe odżywianie są bardziej narażeni na przybranie na wadze niż osoby preferujące „junk food”. Dlaczego, skoro jedzą mniej? Naukowcy przyczynę widzą w tym, iż osoby odżywiające się zdrowo, często piją więcej alkoholu, który jest wysokokaloryczny i powoduje tycie.
źródło:express.co.uk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze