Jak jeść ryby?
OLIWKA . • dawno temuCzy zdarza ci się, że będąc w eleganckiej restauracji, nie do końca wiesz jak sobie poradzić z niektórymi potrawami? I wcale nie są to jakieś wymyślne dania. Na randce zamawiasz na przykład rybę, żeby nie było żadnych kłopotów, a tu zamiast oczekiwanego fileta, dostajesz całą rybkę, razem z głową i ogonem. Jak się do niej dobrać?
Krok 1
Jak się zachować w restauracji? Przede wszystkim nie panikuj. Na pewno leżą obok ciebie sztućce, a skoro tak, to widocznie powinnaś ich użyć. Rybę jemy nożem i specjalnym przeznaczonym do niej widelcem. W żadnym wypadku nie powinno się używać dwóch widelców. To nieeleganckie, choć rzeczywiście zdarzało się tak w poprzednim ustroju. Jeśli serwujesz pstrąga lub śledzia w domu i nie masz specjalnych widelców, możesz podać normalne.
Krok 2
Jak zjeść rybęładnie, zgrabnie i powabnie? Najpierw usuń płetwy. Potem rozetnij ją wzdłuż linii grzbietu i postaraj się zdjąć z góry skórę. Możesz ją zjeść (są osoby, dla których to przysmak), odłożyć na bok talerza lub do naczynia specjalnie przygotowanego na odpadki.
Krok 3
Teraz już możesz zabrać się do jedzenia. Powoli oddzielaj mięso od ości.
Krok 4
A jak się dobrać do drugiej części ryby? Możesz albo odwrócić ją za pomocą sztućców i postąpić jak poprzednio, albo też wyjąć ości, dostając się w ten sposób do mięsa. Ości możesz usunąć wsuwając nóż pomiędzy mięso a szkielet. Zacznij od strony ogona.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze