Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców
NATALIA MAJCHRZAK • 11 miesięcy temuMateriał sponsorowany przez Hortex
Pieczenie ciast to prawdziwa sztuka. Idealna kompozycja smaków, aksamitne kremy, puszyste biszkopty i kruche chrupki – o tym wszystkim musi pamiętać wirtuoz tortów. Bywa on – na równi z malarzem czy rzeźbiarzem – prawdziwym mistrzem sztuk plastycznych. Podobnie jak w innych dziedzinach, także i w pieczeniu tortów spotkać możemy się z różnymi trendami. Obecnie do lamusa odchodzą stworzone przy pomocy lukru figurki, a prym wiodą ciasta z naturalnymi dekoracjami. Tylko jak je wykonać? Oto krótki poradnik glazurowania owoców.
Owoce na torcie – co nieco o cukierniczych trendach
Cukiernictwo sięga swoją historią czasów starożytnych. Antyczni mistrzowie tego rzemiosła do tworzenia swoich dzieł używali głównie miodu. W XVI wieku, gdy do Europy dotarł cukier produkowany z trzciny cukrowej, zaczęto na nim opierać tworzenie cukierniczych perełek [1].
Wraz z rozwojem tej profesji zaczęto tworzyć przeróżne dekoracje swoich ciast, ciastek i tortów. Bite śmietany i kremy w formie rozetek, cukrowe figurki, masy, z których można wyczarować niemal wszystko i oczywiście świeże oraz mrożone owoce – wyobraźnia cukierników nie ma granic.
Dlaczego warto poświęcić nieco czasu, by pięknie udekorować tort?
● można dopasować jego wygląd do tematu przewodniego przyjęcia;
● ciasto zyskuje odświętny charakter;
● tort staje się niepowtarzalny i na długo zostaje w pamięci gości.
Dekoracje tortów z owoców
Owocowe dekoracje dają mnóstwo możliwości. Czerwone truskawki, granatowe borówki, zielone kiwi czy żółte banany to świetny punkt wyjściowy do naprawdę imponujących zdobień.
Jakie owocowe dekoracje pasują do konkretnych smaków tortów?
● czekoladowy tort i truskawki albo maliny;
● waniliowy tort i pomarańcze, cytryny, maliny albo truskawki;
● egzotyczny tort i marakuja, mango, kiwi;
● truskawkowy tort i truskawki, maliny, borówki;
● leśny tort i maliny, jeżyny, jagody, żurawina.
Pozbawione masy cukrowej i tłustych kremów, lekkie i ozdobione owocami torty zyskały największą popularność. Twórcy cukierniczych dzieł sztuki łączą więc smaki tak, by to właśnie owocowa nuta często grała główną rolę. Takie dekoracje pasują więc idealnie.
Żel do pokrywania owoców – różne metody glazurowania
Przybranie tortu owocami to świetny sposób na smaczną i zdrową dekorację. Glazurowanie pozwala utrwalić całość, dzięki czemu nie zsuwa się ona z ciasta. Delikatna, szklista powłoka podkreśla kolory owoców, nadając im intensywność. Przezroczystą glazurę na owoce wykonać możemy w różny sposób. Istnieje bowiem kilka metod, dzięki którym możemy zakonserwować naszą dekorację na pysznym torcie. Wybierzmy więc taką, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom.
Glazura do owoców na bazie żelatyny
Żelatyna to substancja pochodzenia zwierzęcego niezwykle często wykorzystywana w cukiernictwie. Przy jej pomocy stworzyć możemy domowe galaretki i tortowe pianki. Świetnie sprawdza się również jako główny składnik glazury na owoce. Jak przygotować tę połyskującą dekorację?
Składniki:
● żelatyna – 2 listki;
● wrząca woda – 100 ml;
● cukier – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
1. W odrobinie chłodnej wody (dokładną ilość sprawdź na opakowaniu) rozpuść 2 listki żelatyny.
2. W rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
3. Po kilku minutach odsącz żelatynę z chłodnej wody i dodaj ją do gorącego roztworu cukru. Wymieszaj.
4. Pozostaw płyn do przestudzenia. Gdy powoli zacznie tężeć, chwyć za cukierniczy pędzel i dokładnie pokryj mieszanką wszystkie owoce, które stanowić będą dekorację tortu.
Jak zrobić żel do dekoracji owoców? Wersja dla wegan
Jak możemy przeczytać wyżej, żelatyna jest produktem odzwierzęcym. Czy będąc wegetarianami i weganami, musimy całkowicie zrezygnować z glazurowania owoców? Nic bardziej mylnego. Lekko zmodyfikowany przepis oraz nieco inna forma przygotowania i problem z głowy.
Składniki:
● cukier – 100 g;
● woda – 200 ml.
Przygotowanie:
1. Na patelni doprowadź wodę do wrzenia i dodaj do niej cukier.
2. Kiedy zacznie się nieco karmelizować i zyska delikatnie brązową barwę, gotuj całość na mniejszym ogniu.
3. Po kilku minutach glazura jest już gotowa. Wystarczy dodać wybrane owoce i wymieszać je delikatnie z płynem.
4. Zdjęte z patelni dekoracje owocowe pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Pyszne, owocowe galaretki do glazurowania dla wegan możemy przygotować również przy pomocy agaru pochodzącego z glonów morskich lub skrobi modyfikowanej termicznie. Kliknij tutaj i dowiedz się więcej.
Dekoracje tortów z owoców i glazura na bazie jaj
Trzeci i jednocześnie najłatwiejszy przepis na glazurę do owoców na tort opiera się na kurzych jajkach. To jeden z dwóch składników pasty, którą pokrywa się dekoracje cukiernicze. Nie wymaga podgrzewania na patelni czy rozpuszczania żelatyny. Jest naprawdę banalny, ale niezwykle skuteczny. Stanowi solidny fundament tortowych dekoracji, które pokryte tą glazurą, nie drgną nawet odrobinę.
Składniki:
● białko jaja kurzego – z 1 sztuki;
● cukier puder – 2 łyżki.
Przygotowanie:
1. Delikatnie rozbij skorupkę jajka i oddziel białko od żółtka.
2. Białko roztrzep i dodaj do niego cukier puder. Mieszaj, aż do stworzenia jednolitej masy.
3. Gotową glazurą pokryj owoce, które mają znaleźć się na torcie. Użyj w tym celu małego pędzelka.
Glazurowanie owoców mrożonych
Dekoracje z owoców – jak zrobić je poza sezonem? Gdy za oknem liście zmieniają kolor na złoty albo wesoło prószy śnieg, nie musimy wcale rezygnować z owocowych ozdób tortowych. Mrożone owoce umożliwiają nam bowiem dostęp do pełnych witamin produktów przez okrągły rok. Choć w listopadzie czy lutym nie znajdziemy raczej świeżych truskawek bądź malin, w roli dekoracji doskonale sprawdzą się te mrożone. Warto pamiętać, że są one doskonałym wyborem również wiosną i latem – są pełnowartościowe i gotowe do spożycia, nie trzeba ich więc dodatkowo przygotowywać (np. obierać z szypułek).
W jaki sposób można je poddać glazurowaniu? Najlepiej sprawdzi się metoda druga, czyli ta, która odpowiednia jest dla wegetarian i wegan.
Zabierając się za przygotowywanie owocowych dekoracji z mrożonek, pamiętajmy, że nie powinniśmy ich wcześniej rozmrażać. Stracą one wtedy swoją formę i nie będą zbyt dobrze prezentować się na cieście. Dodatkowo warto wiedzieć, że w przypadku malin i borówek Hortex, owoce są w specjalnych opakowaniach i ręcznie zbierane, dzięki czemu można ich używać również do dekoracji.
Jakie owoce mrożone warto wybrać do dekoracji tortu?
● lekko kwaśny ananas Hortex;
● soczyste i słodkie mango Hortex;
● klasyczne truskawki bez szypułek Hortex;
● pełne smaku i aromatu maliny Hortex;
● idealne do deserów borówki Hortex.
Glazurowanie warzyw – niebanalne torty
Dekoracje na tort z owoców to prawdziwy klasyk. Jeżeli jednak robimy ciasto na bazie warzyw, np. z dyni, marchewki czy cukinii, dlaczego by nie wykorzystać tych pysznych plonów natury do stworzenia pięknych ozdób?
Słodkie marchewki czy wspomniane wcześniej buraki świetnie sprawdzą się na takim warzywnym, pełnym witamin torcie.
Warto jednak pamiętać o kilku zasadach glazurowania warzyw:
● wybierajmy warzywa o delikatnym, słodkim smaku;
● wystrzegajmy się kalafiorów, brokułów i kapustnych – zupełnie nie pasują do ciast;
● wybierajmy pełne składników odżywczych i wygodne w użyciu mrożonki.
[1] cukiernictwo, Encyklopedia PWN: źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy
Materiał sponsorowany przez Hortex
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze